Kategorie
 
 
 
 
 

Zdravá výživa jako způsob života

To, co jíme, výrazně ovlivňuje stav našeho těla, náladu, výkon. Pokud nechcete trávit čas u lékařů, chcete mít více energie a cítit se skvěle, přečtěte si náš článek Zdravá výživa jako způsob života.

Zdravá výživa nám poskytuje pevný základ pro zdravý životní styl. Jídlo je nejdůležitějším prvkem, bez něhož nemůžeme existovat. Výběrem správných potravin dokážeme zlepšit naše zdraví, cítit se fyzicky dobře, stabilizovat životní energii a být pozitivně naladěni.

Tak proč se nesnažit cítit se zdravě, vzdát se špatného a vybrat si to dobré?

Denní péče o naše tělo je nejlepší prevencí před jakýmikoli chorobami. Ne, nemusíte se nutit jíst správně, učte se žít a jíst zdravě. Člověk je tvor rozumný. My sami si vybíráme, co našemu tělu dopřejeme. Záleží jen na nás, jestli ho budeme krmit zdraví škodlivými chemikáliemi nebo mu poskytneme pro správné fungování zdravou výživu.

Zdravá výživa není přísně vyčerpávající dietou a trápením těla. Zdravá výživa představuje sérii pravidel, které vám pomohou získat nové dobré návyky, podpořit správné fungování vašeho organismu a výrazně zkvalitnit a prodloužit život. Věřte, tělo cítí, co potřebuje a co je mu cizí. Když jednou vyzkoušíte zdravou výživu a zvyknete si zdravě žít a zdravě se stravovat, nebudete se chtít vrátit k nezdravým jídlům, které vám tak velmi chutnaly.

Vaše zdraví máte ve vaší moci

Přírodní potravy s mimořádně bohatým souborem vitamínů a mikroelementů vám ve vašem úsilí žít zdravě dokáží pomoci. Navíc díky jejich různorodosti si můžete vybrat ty, které jsou pro vaše tělo nejvhodnější, zohledněním rovněž citlivost vašeho organismu na některé látky.

Zdravá výživa - zelenina

Chřest je lehce stravitelná zelenina a s malým množstvím sacharidů a kalorií obsahuje celou řadu vitamínů (K, B1, B2, B9, C, E, A, PP) a makro a mikroprvků (zinek, draslík, hořčík a železo).

Sladká paprika je výborný zdroj antioxidantů a vitamínu C.

Brokolice je bohatá na bílkoviny, vlákninu a vitamíny K a C.

Mrkev jako hlavní zdroj karotenu je nezbytná pro růst buněk a zajištění zdravé kůže, sliznic a očí.

Květák obsahuje více bílkovin a vitamínu C jako obyčejná zelí. Vitamíny A, B, PP, vápník, draslík, fosfor, železo a vlákno mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru a jsou schopny chránit gastrointestinální trakt před nástupem vředů a rakovinových nádorů.

Okurky tvoří 95% vody, takže patří mezi nejméně kalorickou zeleninu. Obsahují málo tuku, bílkovin a sacharidů. Přesto okurky obsahují mnoho vitamínů a živin (zejména draslíku).

Česnek -výborná zelenina, která vám pomůže v boji proti nachlazení. Konzumací česneku dáte tělu jeden z nejsilnějších antioxidantů - alicin, který má antibakteriální a protiplísňový účinek.

Kořen zázvoru obsahuje obrovské množství živin, včetně vitamínů, minerálů, esenciálních aminokyselin, mastných kyselin a éterických olejů. Zázvor zlepšuje trávení a má také detoxikační a imunostimulační vlastnosti.

Kel obsahuje všechny potřebné aminokyseliny, vitamíny, omega-3 nenasycené mastné kyseliny a vlákniny.

Cibule stejně jako česnek má vysoké antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Je bohatá na železo a draslík, což příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém, vitamíny B a C a mnohé minerály. Cibule si zachovává téměř všechny své příznivé vlastnosti i po tepelné úpravě.

Rajčata obsahují nejen vitaminy A, B2, B6, E, K ale také antioxidant - lycolin, který má protirakovinný účinek.

Sladké brambory, navzdory vysoké hladině glukózy, jsou doporučené pro diabetiky, protože jsou schopny stabilizovat hladinu cukru v krvi. Neobsahují vůbec žádný tuk a jejich bílkoviny a sacharidy se v těle dobře vstřebávají.

Zelené fazolové lusky obsahují mnoho vitamínů, kyseliny listové, vlákniny, hořčíku a draslíku. Z tohoto důvodu zlepšují trávení, snižují hladinu cukru v krvi a riziko srdečního infarktu.

"Naše tělo je odrazem toho, co jíme."

Ovoce - zdravá výživa

Jablka jsou ceněny pro vysoký obsah vlákniny, vitaminu C a antioxidantů.

Avocado obsahuje draslík, vlákninu a vitamín C. Zdrojem draslíku, jakož i vlákniny a vitamínu B6 jsou banány.

Borůvky jsou jeden z nejsilnějších zdrojů antioxidantů, navíc jejich konzumace prospívá zraku.

Pomeranče dodají tělu vitamin C a jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty.

Jahody jsou zdrojem vitamínu C, vlákniny a manganu a navíc mají málo sacharidů a kalorií.

Ořechy a semena

Luštěniny

Jeden z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin, vitamínů a vlákniny je čočka. Velké množství vitamínů, makro a mikroživin dokáže tělo zužitkovat i s fazolí.

Mandle jsou plné vitamínu E, antioxidantů, hořčíku a vlákniny. Odborníci na výživu říkají, že mandle pomáhají v boji proti obezitě a urychluje metabolismus.

Chia semena - oblíbený produkt starých Aztéků. Chia semena jsou neuvěřitelně výživné a velmi užitečné: 100 g semen obsahuje 40 g vlákniny a požadovaný denní příjem hořčíku, manganu, vápníku a dalších živin.

Vlašské ořechy - jen 7 ořechů denně může zlepšit imunitu člověka a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Obsahují téměř všechny potřebné vitamíny, minerály, organické kyseliny a vlákninu. Na antioxidanty jsou bohaté i arašídy. Zdrojem nejen vlákniny, ale i středně mastných kyselin, které vám pomohou při hubnutí je dužina kokosového ořechu.

Zdravá výživa - léčivé oleje

lněný olej

V kombinaci s olejovými extrakty z bylin se lněný olej stává léčebným elixírem, který využijete při prevenci a léčbě onemocnění trávicího traktu, kardiovaskulárního systému, jater, dýchacích cest a ledvin.

Olivový olej

Olivový olej obsahuje silné antioxidanty, které mohou posílit imunitní systém a snížit krevní tlak a hladiny cholesterolu v krvi.

Kokosový olej

Kokosový olej se skládá ze středně mastných kyselin (90%), které vám pomohou vyrovnat se s kilogramy navíc. Nedávné vědecké studie také potvrdily, že mohou zlepšit stav lidí trpících Alzheimerovou chorobou.

Dýňový olej

Olej z dýňových jadérek obsahuje vitamíny: A, B1, B2, B6 a E, zinek, draslík, fosfor, železo, mangan, zinek, selen, omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty. Dýňový olej vám pomůže při problémech s prostatou, štítnou žlázou, při vysokém krevním tlaku, vysokém cholesterolu, kardiovaskulárních problémech, ateroskleróze, nervozitě, podrážděnosti.

Vyberte si z množství inovativních produktů zdravé výživy, které vám pomohou ve vašem úsilí vést zdravý životní styl.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze