Kategorie
 
 
 
 
 

Zbavte se nachlazení a bolesti pomocí ověřených domácích receptů

Jak se zbavit bolesti a nachlazení bez léků? Pomozte si ověřenými recepty našich babiček, které vám pomohou při nachlazení, rýmě i při bolesti ucha.

Jak se zbavit bolesti a nachlazení bez léků? Pomozte si ověřenými recepty našich babiček.

Naše babičky si uměli poradit s nachlazením, zánětem či bolestí i bez léků. Vyzkoušejte to i vy. Máme pro vás ověřené domácí recepty babiček, které vám pomohou při nachlazení, rýmě i při bolesti ucha.

Domácí recepty při nachlazení a chřipce

Při prvních příznacích nachlazení a chřipky můžete využít léčivou sílu cibule, česneku nebo zázvoru.

Cibulový sirup s medem

Cibuli nadrobno nakrájejte do sklenice a zalijte medem. Nechte louhovat několik hodin. Šťáva, kterou cibule pustí, a med vytvoří spolu léčivý sirup, který vám pomůže při nachlazení, kašli i zánětu dýchacích cest. Cibulový sirup s medem užívejte po čajové lžičce několikrát během dne.

Cibulový čaj proti kašli a nachlazení

2 oloupané a nakrájené cibule zalijte ½ litrem vroucí vody. Po 10 -15 minut čaj sceďte. Ochutit jej můžete medem nebo cukrem.

Napařování

Při nachlazení a chřipce vám pomůže napařování nad bylinkami či solným roztokem. Do sevřené vody přidejte mořskou sůl nebo nakrájenou cibuli či bylinky: heřmánek, rozmarýn, tymián, mátu, jitrocel. Nad směsí se napařujte 10 -15 minut zakrytý dekou nebo ručníkem.

Ucpaný nos

Při rýmě a ucpaném nosu vyzkoušejte:

Proplach slanou vodou

Na proplach můžete využít Vincenku nebo si udělejte vlastní roztok. Nechte sevřít litr vody, do které přidáte čajovou lžičku soli. Roztok nechte vychladnout. Teplota připraveného roztoku má být 38 ° - 40 ° C. Na proplach nosu můžete použít stříkačku nebo Tatranskou sprchu.

Ponořte nohy do horké vody

Ucpaný nos vám uvolní i koupel nohou v horké vodě. Ponořte si nohy do horké vody na 10 -15 minut.

Teplé obklady

Ucpané dutiny si uvolníte i teplými obklady. Teplou plenku, utěrku položte na čelo.Hlieny vám uvolní i obklad s teplou solí. Do látkového sáčku nasypte zahřátou sůl a sáček si přiložte na oblast čela a dutin.

Náš tip: Při ucpaných dutinách vám pomůže i biolampa.

Mateřské mléko

Ucpaný nosík u miminka můžete pročistit několika kapkami vašeho mateřského mléka. Novorozenci můžete mlíčko vetřít pomocí vatové tyčinky. Větším dětem nakapejte mlíčko do nosu pomocí kapátka.

Domácí recepty na kašel

Aby vás kašel nevyčerpával a v noci nebudil ze snu vyzkoušejte cibulový sirup s medem nebo si uvařte cibulový čaj.

Cibulový čaj na kašel

Do 7 dcl vody dejte na 4 díly nakrájenou cibuli i se slupkou. Vařte 10 minut, následně přidejte majoránku. Chvíli ještě povařte a čaj sceďte.

Cibulový sirup s citronem na vykašlávání

Cibulový sirup na vykašlávání si připravíte z 1 velké cibule a 1 citronu bez slupky. Cibuli i citron nakrájejte na kolečka. Střídavě ukládejte do sklenice citron a cibuli, přičemž každou vrstvu pokapejte medem. Po 2-3 hodinách získáte domácí sirup na kašel.

Dětem do 4 let můžete sirup podávat 4x denně / 1 lžička, dětem od 4 -6 až 8 lžiček denně, dospělý může sirup užívat po lžičce 8-12 krát během dne. Maximálně po dobu 4 - 6 dní. Sirup s citronem si však musíte připravovat vždy čerstvý.

Cibulový obklad

Odstranit hlen z dýchacích cest vám pomůže i domácí obklad z cibule. V mixéru rozsekejte 1 cibuli a přimíchejte trochu kokosového oleje. Směs rozetřete na hrudník, přikryjte ručníkem a nechte hodinu působit.

Křen proti kašli

Nastrouhaný křen pořádně oslaďte cukrem nebo medem a užívejte třikrát denně lžičku.

Domácí recepty na vysokou teplotu

Vysokou teplotu můžete snížit také pomocí domácích surovin.

Cibule proti teplotě

Cibuli nakrájenou na kolečka poklademe na chodidla, na které si následně navlečte ponožky. Nechte obklad působit celou noc. Ráno si nohy jen omyjte teplou vodou.

Octový zábal

Octový zábal si připravíte z vody a octa v poměru 1: 1. V roztoku namočte ručník a zabalte si do něj nohy. Do teplého roztoku můžete ponořit nohy na cca na 10 minut, nebo si udělejte pomocí

Citron, tvaroh, surový brambor a hořčice

Teplotu vám pomohou snížit i kolečka bramboru či citrónu, když je přiložíte na čelo a zápěstí. Nebo čelo a zápěstí na místě se žilami potírejte studeným tvarohem nebo hořčicí.

Recepty na bolest v krku

Při bolesti krku vám pomůže kloktání se slanou vodou nebo odvarem ze šalvěje či cibule.

Při bolesti krku vám pomůže také cibule nebo česnek v syrovém stavu. U dětí můžete česnek pokapat medem.

Cibulový nebo česnekový sirup dokáží spolknout i děti. Na výrobu česnekového sirupu potřebujete 2 hlavičky česneku, které oloupete a nakrájíte na drobné kousky. Vložte do zavařovací sklenice a zalijte medem. Pohár uzavřete víčkem a nechte při pokojové teplotě vyluhovat. Česnekový sirup můžete užívat denně po lžičce i jako prevenci vůči nachlazení.

Vroucí vodou zalijte sušenou petrželku a nechte okapat. Zabel do hadříku ji přikládejte na bolavé hrdlo.

Domácí recepty při bolesti ucha

Nakrájejte najemno cibuli, vložte ji do ponožky a přiložte na bolavé ucho.

Zabalte do vaty jeden stroužek oloupaného česneku a vložte do bolavého ucha tak, abyste ho věděli lehce vyjmout.

Při bolesti ucha pomáhá i přikládání teplé soli. Můžete ji vložit do textilního sáčku nebo bavlněné ponožky.

Zvracení

Při zvracení a pocitech na zvracení vyzkoušejte cibulovou šťávu s mátovým čajem:

Uvařte si mátový čaj a na struhadle nastrouhejte cibuli. Přes gázu z ní vymačkejte šťávu do sklenice. Vypijte 2 lžičky cibulové šťávy a po 5 minutách vypijte 2 lžičky vlažného mátového čaje. Opakujte, dokud nutkání na zvracení nezmizí.

Poznejte léčivou sílu přírody i vy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze