Kategorie
 
 
 
 
 

Záchrana života - každý z nás to dokáže

Je možné zachránit lidský život, aniž jsem věděl jak přesně postupovat při náhlé zástavě srdce? Je možné, abych to dokázal bez jakékoliv informovanosti a všeobecných znalostí na tuto krizovou situaci?

Defibrilátor – přístroj s pomocí kterého lze zachránit lidský život!

Podle dosavadních statistik až 15 lidských životů vyhasne na náhlou zástavu srdce. Účinnou a rychlou pomoc prostřednictvím automatizovaného externího defibrilátoru dokáže poskytnout i laik či dítě.

Firmy a veřejné instituce stále více dbají o zdraví a bezpečnost svých zaměstnanců či obchodních partnerů. Personál v současných moderních organizacích a společnostech by měl být schopen poskytnout rychlou a účinnou lékařskou pomoc nejen při náhlé zástavě srdce ale i při různých úrazech či jiných onemocněních.

Důvodem proč lidé nevědí poskytnout včas rychlou pomoc je nízká informovanost, nulová připravenost na tuto krizovou situaci nebo lhostejnost k dané problematice.

Automatizovaný externí DEFIBRILÁTOR (AED), právě tímto důvodem jako jsou výše popsané, předchází zbytečnému náhlému úmrtí lidí.

Co je srdeční zástava?

Srdeční zástava je vlastně kompletní ztráta mechanické funkce srdce. Srdce se přestane pravidelně stěhovat, obvykle jako důsledek abnormálního srdečního rytmu, nazývaného také komorová fibrilace. Srdce přestane pumpovat krev a zajišťovat dodávku kyslíku do mozku a do dalších životně důležitých orgánů. Srdeční zástava se obvykle projeví jako náhlá ztráta vědomí postiženého a zástava normálního dýchání. Tato mechanická porucha srdce může poskytnout kohokoli a kdekoli.

Pokud není VČAS poskytnuta pomoc, smrt nastává během několika minut. Záchranná služba v těchto případech přichází obvykle příliš pozdě.

Poskytnutím tzv. kardiopulmonální resuscitace (oživování) slouží k podpoře základních životních funkcí postiženého. Je to soubor úkonů, který umožňuje dodávku okysličené krve do všech tkání.

Podporu životních funkcí člověk provádí při poruše nebo zástavě dýchání a krevního oběhu, především pomocí nepřímé masáže srdce. V případě, že to umožňuje situace a schopnosti ,, laického záchranáře ,, je doporučeno masáž kombinovat s umělým dýcháním.

I když krevní oběh může být v průběhu určitého času udržovaný a okysličován masáží srdce a umělým dýcháním, jediným způsobem, jak obnovit normální srdeční rytmus je defibrilace prostřednictvím elektrického výboje.

Čím dříve je pomoc dostupná, to mluvíme o desítkách sekund, tím větší je šance na přežití.

Co vlastně je automatizovaný externí defibrilátor (AED)?

Restartuj srdce pomocí defibrilátoru.

Tento přístroj je malý, bezpečný a jednoduchý. Je vyroben pro laické použití. AED vede zachránce krok za krokem zvukovými a někdy také obrazovými povely v slovenském jazyce podle naprogramovaného protokolu. Klíčovou vlastností přístroje je schopnost bezchybně analyzovat elektrickou aktivitu srdce prostřednictvím elektrod nalepených na hrudník postiženého a pokud je to účelné, doporučit provedení výboje. AED pak parametry pro výboj sám připraví a uživatele pouze vyzve k jeho provedení stiskem tlačítka nebo (při plně automatickém přístroji) po výzvě aplikuje výboj sám.

Princip fungování AED vylučuje riziko neoprávněného provedení výboje, a tedy i poškození osob zachraňujících či zachraňovaných. Tento přístroj je schopen bezpečně a efektivně použít kdokoliv, kdo je trénovaný v jeho užívání a byl vyškolen k poskytnutí první pomoci. Použít ho dokážou dokonce i děti.

AED je ve světě běžným standardem. Měla by ho mít každá společensky odpovědná firma.

Ve většině vyspělých zemí a zejména ve společnostech, které dbají na společenskou odpovědnost v podnikání, jsou AED přirozenou součástí bezpečnostních opatření, stejně jako výcvik vybraných zaměstnanců k jejich použití a poskytnutí první pomoci. Veřejně viditelné jsou na letištích i na ulicích, najít je lze také v letadlech, na autobusových nádražích, v hotelích či ve sportovních klubech. AED se nachází zkrátka všude, kde dochází k pohybu velkého množství osob nebo, kde se přidávají další rizikové faktory, jako je např. vysoká fyzická zátěž a stres.

Organizované sportovní veřejné akce, kde se provádí fyzická zátěž by bezpodmínečně měly být zajištěny automatizovanými externí defibrilátor. Kde se při náhlé zástavě srdce postižené osobě může včas poskytnout první pomoc laikům a tak zachránit nejeden lidský život ještě před příjezdem sanitky kde je statisticky dokázáno, že často přichází už pozdě! Neboť jen organizátoři takového akce nesou společenskou odpovědnost!

AED čekají, aby pomohli zachránit životy, stejně jako čeká na svou chvíli airbag ve vašem autě nebo hasicí přístroj ve vaší budově. Obě tato zařízení jsou naprostou samozřejmostí. Proč tomu tak není i u AED?

Peníze jsou pro více Slováky stále důležitější než lidský život

Přestože na Slovensku má počet dostupných AED přístrojů rostoucí trend, jejich množství je ve srovnání s vyspělými zeměmi světa stále nízké. Důvodem ani tak nejsou náklady spojené s pořízením AED (cena cca dvou televizorů), ale fakt, že mnoho Slováků o dostupnosti externích defibrilátorech pro laické použití ani neví!

Věděli jste, že ...?

  • Náhlá srdeční zástava je příčinou toho, že na Slovensku ročně zemře téměř 5 000 lidí.
  • Statistický dojezd zdravotní záchranné služby je 12 až 15 minut, ale šance na úspěšné zresuscitovanie pacienta postiženého srdeční zástavou klesá každou minutou o 10%!
  • Odhaduje se, že 95% obětí srdeční zástavy zemře dříve, než se dostane do nemocnice, nebo do rukou rychlé záchranné zdravotnické pomoci. Přitom až 75% z nich by mohlo přežít, kdyby jejich zachránci byli schopni včas a vhodně reagovat.
  • K náhlé srdeční zástavě paradoxně často dochází zejména při odpočinku po fyzickém napětí, kdy v těle člověka poklesne adrenalin.
  • Díky AED je ve světě ročně zachráněných přes 40 000 lidí.
  • Díky AED podařilo za čtyři roky zachránit 4 lidské životy z pěti ohrožených. Přitom pomoc byla poskytnuta laickou veřejností. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze