Kategorie
 
 
 
 
 

Tipy, jak posílit imunitu

Cítíte se unavení, slabí a trpíte častými infekcemi? Důvodem častého nachlazení a různých onemocnění je oslabený imunitní systém. Přečtěte si, jak posílit imunitu vašeho organismu.

Cítíte se unavení, slabí a trpíte častými infekcemi? Důvodem častého nachlazení a různých onemocnění je oslabený imunitní systém. Přečtěte si, jak posílit imunitu vašeho organismu.

O imunitě

Imunita je odolnost organizmu vůči různým onemocněním. Správně fungující imunitní systém ochraňuje organismus před onemocněními, způsobenými bakteriemi, viry, jednobuněčných, houbami či nádorovými buňkami.

Imunitní systém se skládá z vrozené imunity a získané imunity. Vrozená imunita chrání náš organismus již od narození. I když během prvních týdnů života si organismus novorozence nedokáže vytvářet vlastní protilátky, je chráněn protilátkami, které získal od matky.

V průběhu života si budujeme tzv. získanou imunitu. Tělo si vytváří vlastní protilátky na základě kontaktu s cizorodými látkami (např. Bakteriemi), které nezlikvidované vrozená imunita.

Vrozená i získaná imunita spolu úzce "spolupracují". Pokud organismus napadne cizorodý prvek, jako první obvykle reagují složky vrozené imunity. Jejich rychlá reakce vyvolá poplach, na jehož základě se aktivují buňky získané imunity.

Aby naše imunita dobře "fungovala", měli bychom dbát nejen o přísun vitamínů, minerálů a důležitých látek, které náš organizmus posílí, ale io způsob života, který vzpruží tak naše tělo, tak ducha.

Důvody oslabení imunity

V dnešní době na nás působí celá řada negativních vlivů, které přispívají k oslabení imunitního systému. Mezi rizikové faktory patří:

  • znečištěné životní prostředí,
  • nesprávná výživa a životospráva,
  • nedostatek spánku,
  • užívání nadměrného množství alkoholu,
  • kouření,
  • časté užívání antibiotik,
  • negativní emoce a opakovaný či dlouhodobý stres.

Ano, stres a negativní emoce patří mezi faktory, které oslabují náš imunitní systém. Úzké propojení mezi psychikou a imunitou potvrdili i poslední výzkumy v imunologii.

Pozitivní emoce dokáží posílit imunitní systém, zatímco negativní emoce ho potlačují. Výsledkem nedostatečné funkce imunitního systému je celkový pocit únavy, bolesti kloubů, zhoršené hojení ran, zvýšený výskyt opakovaných či chronických infekčních chorob, včetně onkologických onemocnění. A tak se otázka podpory imunity stává nedílnou součástí dnešního života.

Jak posílit imunitu?

Schopnost našeho těla zabojovat s viry, tedy imunita, se dá ovlivnit. Jak?

Zdravá strava

Nezbytnou součástí zabezpečení dobré imunity je vhodná strava. Pokud náš organismus dlouhodobě nemá k dispozici nějaký vitamín, stavební prvek nebo minerál, můžeme mít problém s výrazně oslabenou imunitou. Imunitu aktivují zejména vitaminy C, E a A, které najdeme v citrusovém ovoci a zelenině.

Bohatým zdrojem vitaminu E jsou také ovesné vločky, ořechy, rostlinné oleje, vajíčka a zelí. Dalším důležitým prvkem pro správné fungování imunity je železo. Ani další prvky jako zinek a selen by neměly tělu chybět. Zdraví prospěšné jsou i mléčné výrobky, které obsahují probiotické kultury.

Neměli bychom zapomenout ani na používání rostlin a rostlinných částí při preventivním posilování imunitního systému, které mají dlouhou tradici. Vzpomeňme například česnek, cibuli, zázvor, extrakty ze žen-Šenov kořene, Echinacei, arnikový kořene či tuje.

Dostatek tekutin

I dostatečným příjmem tekutin dokážeme našemu imunitnímu systému pomoci. Neměli bychom zapomenout především na neslazené čaje a obyčejnou vodu, které dokážou s imunitou nadělat zázraky. Tam, kde je hodně vody, se škodliviny udrží těžší a snadněji se odplaví.

Alkohol podobně jako cukr snižuje funkci imunitního systému.

Otužování

Imunitní systém posiluje i otužování, které vede k celkové odolnosti organismu. Otužování také pěstuje vůli, přemáhání a sebezapření, čímž posiluje naši psychiku.

Po pár sekundách studená voda působí velmi příjemně a my můžeme cítit jak se naše tělo prokrvuje a opadává únava a stres. Mezi výhody otužování můžeme připočítat také prokrvení periferních částí těla či zmírnění alergií a hypertenze.

Saunování

Pravidelné saunování rovněž přispívá ke zvýšení imunity. Způsob uvolnění, pohody, relaxu a odbourání stresu, který nám nabízí právě saunování by si měl dopřát každý z nás. Saunování totiž odstraňuje psychickou a fyzickou únavu, uvolňuje a zmírňuje bolesti, přináší příjemný pocit.

Při saunování se tělo otužuje, čímž se zvyšuje obranyschopnost organismu, dýchací cesty jsou lepší prokrvené. Saunování prospívá nejen našemu zdraví, ale i naší kráse.

Pohyb

I tělesný pohyb má pozitivní účinky na obranné síly organismu. Rozhodující zde však není vrcholový sportovní výkon, ale pravidelná činnost ve formě např. plavání, běhu, cyklistice nebo delších procházek na čerstvém vzduchu.

Abychom mohli lépe zacházet se zátěžovými situacemi, můžeme se naučit různé techniky uvolňování jako jógu, qui gong nebo autogenní trénink.

Dostatek spánku

Dostatečný zotavující spánek je pro zdravý imunitní systém také velmi důležitý. Nedostatek spánku a z toho pramenící únava, podobně jako stres, může podporovat v těle zánětlivé procesy a zvyšuje hladinu kortizolu. Chcete-li podpořit váš imunitní systém, dopřejte si denně 7 - 9 hodin spánku.

Smích a dobrá nálada

Snažte se přes den co nejvíce smát nebo alespoň usmívat. Smích snižuje hladinu stresových hormonů a zvyšuje hladinu endorfinů a i bílých krvinek. Smích také potlačuje příznaky dlouhodobého stresu, který narušuje imunitu.

Dokonce i smích "násilím" má příznivý účinek. Při smíchu jsou vaše tělo i mysl uvolněné a tím se zlepší psychická i fyzická kondice. A nezapomeňte, úsměvů můžete během dne rozdávat od rána do večera, protože úsměv je zdarma, zpříjemníte ním den někomu jinému a posílíte si imunitu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze