Kategorie
 
 
 
 
 

Rehabilitace a její význam

Rehabilitace je komplexní proces, který zlepšuje průběh onemocnění, zmenšuje deficit a urychluje znovuzařazení pacienta do rodinného, příp. pracovního prostředí.

Lékařská rehabilitace je komplex léčebných a preventivních opatření zaměřených na maximální možnou obnovu ztracených schopností pacienta po různých nemocech. Hraje důležitou roli, zejména v oblasti neurochirurgie, kde pacient po závažné nemoci a traumatu ztrácí nejdůležitější dovednosti a schopnosti. Rehabilitace je také zaměřena na obnovení svalové síly pacienta, jakož i na prevenci opakujících se onemocnění nebo výskyt komplikací.

Často stačí okamžik a váš blízký bojuje o život. V moderní medicíně s využitím nejnovějších technologií, zkušeností a dovedností specialistů se to nejdražší - život podaří zachránit. Je však důležité si uvědomit, že ani obětavost a práce lékaře nedokáže vždy zcela obnovit bývalý stav pacienta.

Traumatický účinek vnějších faktorů na lidské tělo trvá zlomek sekundy a s důsledky tohoto procesu je třeba bojovat dlouhou dobu. Trvá několik měsíců, než pacient získá ztracené schopnosti či dovednosti. Úspěch léčby závisí na stanovení nejen správné diagnózy, ošetření, ale velmi důležitou roli v celém procesu zotavování pacienta sehrává rehabilitační proces.

Po traumatických úrazech, komplikovaných operacích je proto důležitou součástí procesu zotavování lékařská rehabilitace. Jejím cílem je zlepšit fyzický i psychický stav pacienta. Obnovit nebo získat jeho ztracené funkce.

Rehabilitace je komplexní proces

Rehabilitace je komplexní proces zotavování se pacienta, kterého se účastní lékaři z různých oblastí - fyzioterapeuti, maséři, ergoterapeuti, psychologové, logopedi. Výsledkem je komplexní rehabilitace, která umožňuje pacientovi úplné či částečné zotavení. Úspěch rehabilitace závisí i na samotného přístupu pacienta. Fyzioterapeuti, rehabilitační pracovníci využívají v procesu rehabilitace moderní rehabilitační zařízení, simulátory a další vybavení.

Účelem rehabilitace je rychlá regenerace svalů, eliminování až odstranění svalové atrofie, obnovit sílu a tón končetiny, navrácení pohyblivosti kloubem po přetržení, zvýšení celkové mobility pacienta a zlepšení psycho-emocionálního stavu pacienta.

Stojí za to poznamenat, že rehabilitační proces je založen na stimulaci sebevědomí pacienta dosahováním stanovených cílů. Cvičení, moderní vybavení rehabilitačních zařízení, školený personál pomáhají pacientům krok po kroku kráčet do nového krásnějšího dne.

Metody lékařské rehabilitace

  • terapeutická gymnastika
  • masáž
  • kinezioterapie
  • fyzioterapeutická léčba
  • manuální terapie
  • electromyostimulátor (cílem je zlepšit vedení nervových impulsů do kosterního svalstva)
  • kryoterapie - vystavení chladu
  • psychologická pomoc
  • logopedická pomoc

Jedna z nesporného výhod fyzikálních metod léčby je, že nepoužívá léky, a proto nehrozí nebezpečí vzniku alergických reakcí a nežádoucích účinků. Používané rehabilitační metody mají ověřitelné terapeutické účinky.

Svalová dystrofie

Problémy s ochablými svaly, dystrofie svalového aparátu je nelehký problém pacientů upoutaných nejen na lůžko. Medicína však pokročila iv této oblasti a díky speciálním zdravotním pomůckám se zdravotní stav vašeho blízkého může změnit k lepšímu. Výborným pomocníkem pro obnovu pohybových schopností a získání kondice jsou parapódiá - vertikalizátory, vzpřimovače, chodítka, dětské terapeutické židle, rehabilitační kola či rotopedy.

Správně stanovený komplexní rehabilitační program dokáže pomoci pacientovi zotavit po traumatickém nebo chirurgickém zákroku. Získá ztracený pocit svobody pohybu a schopnost komunikovat s ostatními lidmi, přáteli, rodinou a kolegy bez jakýchkoliv omezení.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze