Proleženiny a jejich prevence

Kategorie
 
 
 
 
 

Proleženiny a jejich prevence

Proleženiny (dekubity) se objevují zejména u dlouhodobě ležících pacientů. Způsobují jim bolest a komplikují léčbu pacientů na jednotkách intenzivní péče, geriatrických odděleních, stejně jako při léčbě doma. Jak předcházet vzniku proleženin?

Co jsou proleženiny?

Proleženina - dekubit je odumírání kůže a podkoží. Dekubity jsou způsobeny poruchou prokrvení kůže. Objevují se na místech důsledku trvalého mechanického tlaku u dlouhodobě ležícího, těžce nemocného pacienta, nejčastěji v sedací a křížové oblasti.

Příčiny vzniku dekubitů se vzájemně doplňují. Tlak, který působí mezi kůží a podložkou (postel), způsobuje stlačení tkání. Tkáně tak nejsou prokrvováno a okysličováno. Dochází k odumírání tkáně odborně nazývané nekróza. K této nekróze se pak přidávají infekce. K nejvyššímu tlaku dochází na kostních výčnělků jako jsou kyčelní klouby, sakrální výběžky, křížová kost či kostrč. Někdy se objevují i ​​na patách, zadní části hlavy, ramenou, lícních kostech, kolem lopatek, na kotnících, na boční straně kolen, palce na noze nebo ploškách chodidel.

Důležitější než intenzita tlaku je pro vznik proleženin doba jeho působení. Vznikají totiž velmi rychle a spojují se s nepříjemnou bolestí. I pro současnou pokrokovou medicínu jsou proleženiny vážným problémem, protože se špatně hojí a mohou být branou vstupu infekce do těla.

Prevence vzniku proleženin

Vzniku bolestivých dekubitů dokážete při péči o vašeho blízkého předcházet.

Polohování

Mezi nezastupitelné kroky při prevenci patří polohování. Pravidelně se mění polohy pacienta na posteli nebo na vozíku v určitých časových intervalech. Ty mohou kolísat podle vyhodnoceného rizika vzniku dekubitů mezi 10 minutami až 4 hodinami. Pro každého pacienta s rizikem vzniku dekubitů je vypracován písemný denní plán, kde je přesně naplánováno měnění poloh. Při objevení prvních příznaků proleženin je nutné neprodleně intervaly mezi změnami poloh zkrátit.

Pravidelně kontrolujte pokožku a úroveň pohodlí pacienta. Zeptejte se pacienta při každé změny polohy, zda se cítí dobře. V případě, že je pacient schopen pohybu, měl by svou polohu měnit pravidelně každých 10-15 minut. Pokud pacient není schopen samostatně se otáčet, musí jej polohovat zdravotnický personál nebo ošetřovatel.

Při polohování pacienta s rizikem vzniku proleženin, resp. už jejich léčbě jsou neocenitelnými pomocníky zdravotní antidekubitní matrace, polohovací polštáře, podložky, chrániče pat.

Antidekubitní zdravotní pomůcky eliminují tlak na postižené místo. Zamezují přímému kontaktu lůžka a kostních výběžků jako jsou kolena, kotníky a klouby. Nejvýhodnějšími polohami se jeví šikmé polohy, protože dochází k rozložení tlaku.

Tipy, jak polohovat pacienta

  • Pokud leží pacient na lůžku, mělo by se myslet na odlehčení piet asi 1 cm nad podložku. Kdyby se nohy ale zvedly příliš, docházelo by ke špatnému prokrvování tkání. Při polohování pat vám pomohou patní chrániče a antidekubitní polštáře.
  • Není vhodné používat příliš často podložky pod hlavu nad úroveň vyšší než 30 °, protože pak dochází k střižným silám, tedy ke skluzu. Měly by se využívat například jen při podávání potravy. Pacient by měl mít hlavu zvednut polštářem nebo podhlavníkem okolo 15 °.
  • U sedících pacientů je nutné využívat antidekubitní podložky. Nikdy by neměly sedět na stávajícím dekubit. V případě dekubitů na zadku by mělo využít lůžko k rozložení váhy. Vozíčkář by měl sedět rovně a neměl by z vozíku scházet.
  • Při dlouhodobě ležících pacientů vám polohování usnadní speciální zdravotní postele a antidekubitní matrace.

Hygiena a ošetřování dekubitů

Při prevenci i léčbě proleženin je důležitá hygiena pacienta.

  1. Pokožku pacienta udržujte v čistotě, suchu.
  2. Pokud pacient má potíže s inkontinencí, používejte jednorázové kalhotky nebo plenky. Měňte jejich častěji, abyste předešli zapaření pokožky.
  3. Při mytí používejte šetrné mycí prostředky a přípravky, které pokožku zjemní, aby se zabránilo jejímu vysychání.
  4. Při prevenci i léčbě proleženin oceníte hojivé účinky měsíčkové masti, konopného krému i speciálních emulzí určených pro péči o ležící pacienty atd.

Zabraňte vzniku dekubitů u vašeho blízkého včas vhodnou preventivní péčí. Viz nabídku kvalitních antidekubitních zdravotních pomůcek a přípravků k léčbě proleženin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze