Kategorie
 
 
 
 
 

Nepodceňujte bolest nohou

Trápí vás bolest nohou? Nepodceňujte ji, protože bolest nohou může být signálem, které vám dává tělo, že něco není v pořádku.

I když se vám může zdát bolest nohou banální, má svou příčinu, protože některé procesy, které probíhají v našem těle se mohou ve své počáteční fázi projevit jako bolest nohou. Ve spodní části chodidla se nachází množství reflexních bodů, které jsou úzce propojeny s vnitřními orgány.

Samozřejmě, diagnóza symptomů bolesti nohou není lékařská diagnóza, ale je dobré vědět, že tělo nám přes bolest nohou oznamuje, že v jeho nitru se něco děje. Myslete také na to, že bolestivé signály v reflexních zónách obvykle netrvají dlouho. Proto jim věnujte náležitou pozornost hned, když bolest pocítíte, protože na chronické problémy naše nohy už bolestí nereagují.

Co nám signalizuje bolest nohou?

Pokud ponoříte nohy do studené vody, se kterýkoli svědění nosu a škrábání hrdla. Je to reakce vašeho těla na stimulaci reflexní zóny, která se nachází na bříškách prstů nohou, a je propojena s dýchacími cestami. Bříška prstů stačí namasírovat, čímž se zahřejí, a svědění nosu a škrábání v krku ustoupí.

Pocit těžkých nohou

S pocitem těžkých nohou jste se po náročném dni už zřejmě setkali. Ponořte je do vlažné vody a udělejte si masáž. Postupně nohy masírujte od konečků prstů, chodidlo, patu až po koleno. Při masírování však sledujte i reakce vašeho těla.

Tip: Pocitu těžkých nohou se zbavíte i lymfodrenážním přístrojem.

Problémy se srdcem

Pokud náhle v přední části klenbového oblouku levé nohy najdete bolestivý bod, pak byste měli zpozornět. Vaše nohy vám dávají signál, že se něco děje s vaším srdcem.

U starších lidí se může objevit i jemné mravenčení levé části těla. Většina lidí tomuto nepatrnému signálu těla nepřipisuje důležitost a bolest nohou bagatelizuje. Bolest bodu v oblasti klenby levé nohy spojené s jemným brněním levé ruce, nohy, či celé strany vás tělo včas varuje, že se něco děje s vaším srdcem. Nepodceňujte tento signál a vyhledejte včas odbornou pomoc.

Problém s játry

Na pravé noze na stejném místě najdete reflexní bod, který je propojen s játry. Nepříjemná bolest v této oblasti naznačuje, že něco není v pořádku s játry.

Máte pocit těžkého žaludku?

Na úpatí nohy se nacházejí reflexní body žaludku, ledvin a nadledvinek. Jejich masírováním můžete "nastartovat" trávení. Ale v případě, že bolest nohou v této oblasti ani při jemném masírování neustupuje, vyhledejte odbornou pomoc.

Kazí se vám zrak?

I když se to zdá až neuvěřitelné, jemnou masáží a chozením po špičkách, víte váš zrak vylepšit. Zóny spojené s viděním jsou umístěny na záhybu druhého a třetího prstu. Stačí, abyste pravidelně udělali pár kroků a střídavě se postavili na špičky a opět dokážete bez problémů zaostřit zrak na obrazovku počítače či televizoru.

Bolest ženských orgánů

Uprostřed paty mají ženy zóny ženských orgánů. Pokud při stání v botách na podpatcích pocítíte bolest nohou v oblasti paty, pak je čas jít na gynekologa.

Změna barvy kůže je také signálem těla

Naše nohy nám dokážou říct, že něco se v těle děje nejen přes bolestivé signály, ale také změnou barvy kůže. Pokud například obvykle růžová barva kůže na prstech získala fialový odstín, došlo k poruše v cévním systému mozku. Namodralá barva kůže nohy signalizuje možnost mrtvice. Zřejmá síť mikroskopických krvácení v jedné z bodových zón indikuje poruchu v orgánu promítnuté do této zóny.

Zarudnutí nohy naznačuje silnou nadměrnou únavu a problémy s cévami a srdečním svalstvem. Cukrovku signalizuje charakteristický Červenavý odstín nohy a skvrny nažloutlé barvy signalizují problém s játry. V případě, že trpíte anémií, nedostatkem železa, vaše nohy vypadají nepřirozeně bílé.

Proč jsou nohy studené a mokré?

Vlhké a studené nohy poukazují na poruchu štítné žlázy. Toto varování vašeho těla byste neměli v žádném případě podceňovat. Právě naopak, co nejdříve byste měli vyhledat odbornou pomoc.

Nicméně, ani nadměrně suché a neobvykle horké nohy nejsou znakem zdraví. Může to být signál, že máte aterosklerózu nebo hypertenzi. Pokud jsou nohy neustále suché a chladné, stojí za to zkontrolovat srdce. A pokud nohy zůstávají horké a mokré po dlouhou dobu, v těle se mohou vyskytnout zánětlivé procesy.

Otok nohou se nevyplatí podceňovat

Edém kotníků a někdy větší části dolní končetiny se u lidí vyskytuje poměrně často. Takové otoky signalizují mnoho. Pokud vám otéká jen jedna noha, může být příčinou žilní tromboflebitida. V případě problémů se srdcem otékají oba kotníky. Takové otoky se objevují večer a ráno téměř zmizí. Pokud spolu s otokem kotníků vám otékají i oční víčka, s velkou pravděpodobností máte problém s ledvinami.

Otoky, změna barvy kůže jako i bolest nohou jsou signálem, kterým vás tělo upozorňuje, že něco s vaším tělem není v pořádku, a tak návštěvu lékaře neodkládejte. Je lépe určit diagnózu včas.

A co můžete udělat pro vaše nohy?

Hýčkejte je. Dopřejte si jim masáž, chůzi naboso po trávě, písku, kamenech či po reflexní podložce. Přirozeně tím stimulujete reflexní body ve spodní části chodidla a aktivujete činnost vašich vnitřních orgánů. A nezapomeňte, kdo chodí pěšky, ten se cítí dobře.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze