Koupit či nekoupit čističku vzduchu?

Kategorie
 
 
 
 
 

Koupit či nekoupit čističku vzduchu?

Ne každý z nás má možnost bydlet u moře či v horách, ale čistý vzduch si může dopřát každý z nás a to díky čističce vzduchu. Přečtěte si 3 důvody, kdy přemýšlet nad koupí čističky vzduchu.

Ne každý z nás má možnost bydlet u moře či v horách, ale čistý vzduch si může dopřát každý z nás a to díky čističce vzduchu. Poptávka po čističce vzduchu ve Spojených státech i v Evropě rapidně stoupá. Důvodem jsou četné vědecké studie, které zjistily, že vzduch v převážné většině bytů a domů je mnohem horší kvality než vzduch, který dýcháme venku.

 3 důvody, kdy přemýšlet nad koupí čističky vzduchu

1. Alergie

Alergie na pyl, prach, domácí zvířata, peří postihuje stále vyšší procento populace a stává se nepříjemným společníkem. S nástupem jarního a letního období problém s alergiemi a její různými projevy se stává mimořádně naléhavý. Používáním klimatizace během horkých dní se do místnosti spolu se studeným vzduchem dostávají i částice alergenů. Eliminovat projevy alergie, jako kýchání, oteklá nosní sliznice, slzící oči, dráždivý kašel vám pomůže kvalitní čistička vzduchu. Dobré modely dokáží zachytit částice alergenů rychlostí 0,3 mikronů. Nasávají pyl, prach, roztoči, spóry plísní atd.

2. Domácí zvířata a nepříjemný zápach

Srst z domácích mazlíčků patří k známým alergenům. Vzduch, naplněný mikročásticemi, může vyvolat astma a jiné různé onemocnění. Nepříjemného pachu ve vaší domácnosti z domácího mazlíčka, cigaretového kouře od sousedů či pronikavě vonícího jídla se zbavíte skutečně rychle kvalitní čističkou vzduchu.

Čistička vzduchu dokáže s vysokou účinností eliminovat nejrůznější nečistoty nebo pachy nacházející se ve vzduchu. Filtrováním vzduchu dokážete zásadním způsobem zvýšit kvalitu okolního vzduchu.

3. Koberce

Standardním vysavačem dostanete z koberce jen 90% prachu, zatímco zbývajících 10% se šíří do vzduchu místnosti. Čím častěji po koberci chodíte, vysáváte ho, tím více škodlivých mikročástic se dostává do vzduchu. Prach šířící se do vzduchu při vysávání koberců minimalizujete zapnutím čističky vzduchu po dobu vysávání.

Vybíráme kvalitní čistič vzduchu

Výkon

Čističky vzduchu s nízkým výkonem nedokážou absorbovat ani 10% prachu v malé místnosti a její funkčnost bychom věděli přirovnat běžnému ventilátoru. Stoupajícím výkonem čističky vzduchu, stoupá i její cena, ale čím výkonnější zařízení koupíte, tím snadněji a volněji se vám bude dýchat v interiéru.

Filtry HEPA

Při výběru čističky vzduchu si vyberte zařízení s filtry HEPA. HEPA filtry byly vynalezeny už ve čtyřicátých let 20. století. Postupně jejich vědci vylepšovali a dnes jsou součástí mnoha moderních zařízení v naší domácnosti. Proč právě filtry HEPA? Částice s velikostí větší než 5 um jsou zachyceny horními cestami dýchacími a z těla jsou pak vyloučeny ve formě hlenu nebo mohou být spolknuty spolu se slinami. V zažívacím ústrojí jsou pak tyto částice zničeny (detoxikovány). Částice s velikostí menší než 5 um se dostávají až přímo do plic, což může způsobovat zdravotní problémy. Čistý vzduch je tedy základním předpokladem pro zdravý život.

Vyměnitelné filtry

Obecně je v čističkách vzduchu několik speciálních filtrů řazených za sebou a speciální ionizační jednotku, která filtrovaný vzduch obohacuje o záporné ionty, které aktivním způsobem neutralizují nečistoty obsažené ve vzduchu a zároveň osvěžují vzduch. Vzduch je pak čistý a svěží, podobný jako např. po bouři, v lese nebo v blízkosti vodopádu.

V místnostech znečištěnými cigaretovým kouřem, srstí zvířat či v kuchyni čističky vzduchu zachycují obrovské množství mikročástic nečistot. Při používání čističky vzduchu oceníte filtry, které víte jednoduše opláchnout vodou. Prodloužíte tak jejich životnost a zároveň ušetříte.

Značka

Při koupi čističky vzduchu skutečně vsaďte na kvalitu. Levné modely jsou v tomto případě peníze vyhozené ven oknem.

Jedničkou na světovém trhu je čistička vzduchu Therapy Air iON od přední značky celosvětového formátu Zepter. Tato čistička se řadí mezi nejprodávanější čističky vzduchu. Čistička vzduchu od Zepter je velmi tichá, filtruje, čistí a obohacuje vzduch zápornými ionty a zvyšuje tak účinnost čištění. Záporně nabité kyslíkové ionty působí prokazatelně příznivě na naše zdraví, na psychiku a imunitní systém. Therapy Air iOn je moderní a velmi efektivní řešení, jak mít doma čistý vzduch bez škodlivých látek, které vyvolávají alergie, astma a celkově zdravotní potíže s dýcháním.

Tipy, jak a kde používat čističku vzduchu

  • Čističku vzduchu umístěte do místnosti, ve které strávíte většinu času.
  • Neumísťujte čistič vzduchu do rohu. Pro efektivní výkon by měl kolem ní zůstat prostor 2 - 3 kroky. Pamatujte si, že je lepší, když umístíte zařízení na podlaze.
  • I když výkon čističky je nejvyšší v místnosti se zavřenými okny a dveřmi, to neznamená, že nemůžete větrat. Právě naopak, vpusťte dovnitř čerstvý vzduch. Ideálně půl hodiny před spaním, a následně spusťte čističku vzduchu po dobu 30 minut. Tak jako i ostatní v takových případech, i vás překvapí hluboký osvěžující spánek.
  • Pokud pociťujete při zapnuté čistírně chlad, změňte její umístění v místnosti. Čistička vzduch nejen čistí, ale také ochlazuje podobně jako ventilátor či klimatizace.

Přejeme vám, abyste si vybrali spolehlivou a účinnou čističku vzduchu, která vám umožní vychutnat si čistý vzduch každý den přímo ve vaší domácnosti či kanceláři.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze