Kategorie
 
 
 
 
 

Stydíte se za haluxy? Zbavte se vybočení palců bez operace

I vy jste zaznamenali změnu na vašich chodidlech a trápí vás vybočený palec, ale navzdory bolesti se operaci chcete vyhnout? Vyzkoušejte 5 jednoduchých ale velmi efektivních způsobů, jak haluxy porazit.

I vy jste zaznamenali změnu na vašich chodidlech a trápí vás vybočený palec, ale navzdory bolesti se operaci chcete vyhnout? Vyzkoušejte 5 jednoduchých ale velmi efektivních způsobů, jak haluxy porazit.

Vybočené palce, nazývané také haluxy, trápí velkou část populace. Příčinou vzniku vbočený palec jsou mnohdy špatná obuv, vysoké podpatky, ale také svou roli hraje i genetika. Vbočený palec se vytváří postupně a vzniká v důsledku poškození kloubu palce na noze.

Zpočátku zaznamenáte malý hrbolek, který se nachází na spodku palce na noze, a mírně přitisknutí palce k dalšímu prstu. Kůže nad vybočení palcem se vydouvat, vznikají mozoly, které při nošení těsné obuvi bolí a obvykle se zapálí.

Pokud vybočení palcem nevěnujete již v této fázi potřebnou pozornost, haluxy se stále více zvětšují. Hrbolek roste, palec se stále více ohrnul až může začít překrývat ostatní prsty. K vybočení palci se mohou přidružit další komplikace, jako bolest páteře, kolen či kyčelních kloubů.

Vy trpíte stále více a více a máte velký problém najít vhodnou obuv, ve které vás vybočené palce nebudou bolet.

Nošení úzkých bot i bot na podpatku stav obvykle zhoršuje. Moderní medicína nabízí při léčbě vybočeného palce jediné řešení a tím je operace.

Po posouzení stavu vbočený palec se lékař rozhodne pro jeden z možných chirurgických zákroků:

  • odstranění oteklého tkáně z okolí kloubu velkého palce
  • vyrovnání vybočeného palce odstraněním části kosti
  • narovnání dlouhé kosti mezi zadní částí vašeho chodidla a velkým palcem
  • permanentní spojení kostí postiženého kloubu

Doba zotavování po operaci haluxu se pohybuje od několika týdnů až po několik měsíců a podle slov mnohých pacientů, kteří operaci vybočeného palce podstoupily, bylo období zotavování velmi bolestivé.

Jak předejít bolesti a operaci haluxov?

Změňte obuv

Zapomeňte na stylové úzké boty a vyměňte módu za pohodlí. V dostatečně širokých botách se vaše prsty na nohou nebudou tlačit a vyvíjet nepřirozený tlak na váš palec. Punčoška zda ponožka by neměla být v oblasti prstů příliš obtáhnutá. Musíte si vybrat mezi krásnými vysokými podpatky nebo bolestivým vybočení palců. Výška podpatku by neměla být více než 3 cm.

Vyzkoušejte tejpování

Chodidlo vám pomůže pomocí speciální tejpovací pásky zafixovat do správné polohy lékař nebo vyškolený specialista. Tejpováním se sníží zátěž na vybočený palec, čímž se zmírní i bolest.

Ortopedické vložky

I když je většinou známe jako "bojovníky" proti plochým nohám, pomohou vám i při vybočení palci. Ortopedické vložky pomáhají rovnoměrně rozložit tlak v chodidle. Při koupi ortopedických vložek speciálně určených k léčbě haluxov vám ochotně poradíme v e-shopu www.tualmed.cz.

Cvičte

Ano, zmírnit bolest a vyhnout se operaci hallux valgus vám pomohou i speciální cviky. Mnohé pomůcky na cvičení najdete i na internetu.

Používejte korektor na haluxy

Korektory na hallux jsou ortopedické pomůcky, které vám pomohou dostat vybočený palec do normálu. V nabídce ortopedických fixátor na haluxy najdete širokou škálu bandáží, které se liší způsobem, jakým se používají, podstatou výroby a typem konstrukce.

Tipy korektorů na haluxy

Podle času nošení

Korektory na haluxy si vybírejte i podle doby, kdy je budete na vybočení palcích nosit.

Denní korektory jsou vyrobeny z elastických materiálů a používají se pro každodenní nošení v jakékoliv obuvi. Ideální jako preventivní opatření. Naopak korektory na haluxy používané v noci jsou pevnější a mají ve své konstrukci speciální měkkou podšívku. Ta je univerzální a víte si ji nastavit na velikost, kterou potřebujete.

Podle typu materiálu

Korektory na haluxy najdete vyrobeny ze silikonu, hélia, plastu, tkaniny nebo kombinované. Mezi nejvíce oblíbené patří silikonové korektory, které jsou velmi měkké, kompaktní a spolehlivé. Díky použitému materiálu a tvaru je korektor pevně připevněn na chodidle, udržuje kloub ve správné poloze, netlačí a neomezuje pohyb.

Heliový korektor je vyroben ve formě pružného, ​​bezrozměrná válce vhodného pro jakoukoliv šířku prstů. Plastový korektor má nejvyšší fixaci a největší účinnost ve všech fázích zakřivení a využívá se nejvíce v období pooperační rehabilitace.

Textilní korektory na haluxy jsou účinné pouze jako podpůrná nebo profylaktická terapie a používají se bez jakýchkoliv omezení.

Podle možnosti nastavení

Podle možnosti nastavení najdete korektory nastavitelné a pevné. Nastavitelné modely jsou vybaveny pevnou plastovou tyčí pro držení prstu ve správné poloze. Jsou určeny výhradně pro noční nošení. Pevné korektory jsou vyrobeny z elastických materiálů a můžete je nosit i během dne, protože v botách jsou neviditelné.

Doporučujeme vám, vybrat si korektor na haluxy po konzultaci s lékařem, který vám přesně stanoví stupeň kloubní deformity. Samozřejmě, že výsledky chcete po nošení korektoru vidět co nejdříve, ale stačí, když budete denně nosit korektor 6-10 hodin, aby se dosáhlo požadovaného účinku - vyrovnání vybočeného palce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze