Kategorie
 
 
 
 
 

Co dělat, aby vás neovládla jarní únava?

Mnozí z nás se na přelomu zimy a jara cítíme fyzicky unavení i psychicky vyčerpaní. S dlouho očekávanou jarem přichází i nežádoucí host - jarní únava. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak se jarní únavě úspěšně vyhnete.

Mnozí z nás se na přelomu zimy a jara cítíme fyzicky unavení i psychicky vyčerpaní. S dlouho očekávanou jarem přichází i nežádoucí host - jarní únava. Jarní únava se nezařazuje mezi klasické diagnózy, ale přesto jí trpí většina populace. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak se jarní únavě úspěšně vyhnete.

Na vzniku jarní únavy se podílejí několik faktorů: měsíce chladného počasí, které nás nutí více času setrvávat v přetopených prostorách, méně času věnujeme aktivnímu relaxu na čerstvém vzduchu, snížené množství slunečního záření přes den během zimních měsíců, nižší hladina vitamínů, antioxidantů. Jarní únava jde ruku v ruce s oslabenou imunitou, psychickou vyčerpaností a fyzickou únavou.

Jarní únava - jak se jí vyhnout?

Zdravý životní styl je alfou a omegou. To znamená, že práci bychom měli kompenzovat pěti známými S - zdravá strava, dostatek spánku, smíchu, sportu a spokojený život v kruhu svých blízkých.

Strava

  • Do svého jídelníčku zařaďte hodně čerstvé zeleniny a ovoce s obsahem vitamínu C, která obsahuje enzymy. Ty spolupracují při transportu vitamínů a tím jsou tyto přírodní vitamíny v nich účinnější.
  • Dbejte na dostatečný přívod minerálů, stopových prvků, dostatek bílkovin a vlákniny.
  • Dodržujte pitný režim, denně vypijte dva až tři litry tekutin - zejména minerálky, ovocné a zeleninové šťávy, neslazené bylinkové čaje.
  • Omezte spotřebu tuků - jako jsou například transmastné kyseliny (v sušenkách, pečivu, zákuscích, koblihách, hranolkách a většině margarínů), nasycené mastné kyseliny, které jsou v tučném mase a plnotučných mléčných výrobcích, v loji, vepřového sádla či ve vaječném žloutku.
  • Zvyšte příjem nenasycených mastných kyselin, které se nacházejí, například mononenasycené v olivovocom oleji, ořechách, avokádu.
  • Zvyšte příjem omega 3 mastných kyselin, které jsou součástí mnoha důležitých metabolických procesů v těle. Tělo si je neumí samo vytvořit, proto je nezbytné je přijímat v potravě. Obsahují jejich zdravé mořské ryby, zejména losos, a lněná semínka. Jejich nedostatek může mít nepříznivý vliv na zdraví cév a srdce a správnou funkci nervového systému.
  • Zvyšte příjem vitamínu D nebo se více pohybujte na slunci - ten hraje klíčovou roli v podpoře takzvané vrozené imunity proti virům a mikrobům.
  • Přijímejte antioxidant přítomen v červeném víně a v hrozně - resveratrol. Aktivací a posílením aktivity genu SIRT1 chrání organismus před nemocemi jakýmsi opětovným "roztúrovaním" mitochondrií, nitrobuněčných "elektráren", jejichž činnost pomalu slábne s věkem. Dokáže zabránit abnormálnímu růstu buněk, které vedou k rakovině prsu a prostaty.
  • Dopřejte si detoxikaci organismu. Jedním z ověřených prostředků pro detoxikaci organismu nebo tzv. čištění krve jsou bylinné čaje. Těmi nejznámějšími jsou: kopřiva dvoudomá, pampeliška lékařská, máta peprná, fenykl obecný, kontryhel obecný, sedmikráska obecná, lípa srdčitá, meduňka lékařská, řebříček obecný, květ černého bezu, list břízy, květ ibišku, zelený čaj, maté a další. Čistící bylinné čaje bychom pro zajištění dostatečného efektu měli užívat několikrát denně po šálcích (doporučená dávka je běžně 0,5-1l během jednoho dne), celou kúru pak aplikovat po dobu nejméně 2-3 týdnů. V případě potřeby můžeme po 2 týdnech očistnou kúru zopakovat.
  • Jelikož jarní únava oslabuje imunitu, posilněte ji výživovými doplňky, jako jsou výtažky z rostliny Echinacea, případně přípravky z hlívy ústřičné nebo kolostra, které posilují nespecifický imunitní systém a aktivují vlastní obranné síly organismu.
  • Vynechejte ranní kávu, a to i v případě, kdy máte nízký tlak. Namísto oblíbeného šálku kávy si vypijte zelený čaj, ve kterém je také dostatek kofeinu a cukr nahraďte medem.

Spánek a relax

Dostatek spánku je důležitý pro regeneraci těla a mysli. Všichni víme, že když se dobře vyspíme, cítíme se lépe, jsme veselejší, aktivnější, životaschopnější. Delší nedostatek spánku se nejen odrazí na naší pleti, ale může být příčinou i vážných zdravotních problémů, jako oslabená imunita, zvýšený krevní tlak, zvýšená chuť k jídlu s následným přibíráním, poruchy v sexuálním životě a mnohé další. Potřeba spánku pro lidský organismus je individuální. Aby člověk normálně fungoval, potřebuje průměrně dospělý jedinec alespoň pět až šest hodin spánku, ideální je sedm až osm hodin. Před spaním se nepřejídejte a ráno nevynechejte snídani.

Když víte, v jaké době pracujete efektivněji, naplánujte si svůj pracovní den. Jste ranní ptáče? Potom nejtěžší úkoly, jejichž splnění vyžaduje od vás maximálně soustředění či výkon, zrealizujte už dopoledne. Naopak "noční sovy" podávají nejlepší výkony večer a v noci.

Dopřejte si odpočinek. Pospěte si déle. Věnujte se svým koníčkům, dopřejte si masáž, zkuste meditovat nebo si domluvte schůzku s přáteli, které odkládáte dlouho.

Sport a otužování

Pocit pohody, ba dokonce euforie, který se často dává do souvislosti s pohybovou aktivitou, má podle nejnovějších poznatků svůj původ v intenzivním vylučování hormonů nazývaných endorfiny, které organismus produkuje v průběhu každé činnosti vytrvalostního charakteru.

Endorfiny jsou látky podobné morfinu, které se uvolňují z hypofýzy při různých situacích, včetně intenzivního pohybového zatížení. Mají příznivý vliv na prevenci nemocí. Správným pohybem probíhají v organismu pozitivní změny a také se nám výrazně prokrví mozek, což se projeví pozitivně na psychice a náladě. Pohyb také zpomaluje proces stárnutí a zajišťuje dobrou vitalitu.

Nejdůležitější pohybovou aktivitou pro všechny je pohyb na čerstvém vzduchu v přírodě. Procházky zmírňují únavu a nervové napětí, aktivují výměnu plynů v plicích, zlepšují dýchání, prokysličí organismus. Pohybem rozproudíte krev v žilách a nastartujete látkovou výměnu.

K procházkám, během kterých naše tělo otužujeme, můžete každé ráno přidat i sprchování se střídáním teplé a studené vody. Postupným otužováním můžeme v sliznicích vytvořit obranné mechanismy, které zmírňují nebo regulují alergie a výskyt častých onemocnění horních cest dýchacích.

Pohybem, otužováním a pobytem na čerstvém vzduchu stimulujete obranyschopnost těla a nastartujete váš imunitní systém. Do denního programu přidejte SMÍCH a dobrou náladu.

Pozor na onemocnění

Únavu však mohou mít na svědomí i různá onemocnění, se kterými si sami neporadíte. Pokud dodržujete všechny zásady zdravého života a přesto se necítíte dobře, navštivte lékaře. Při dlouhodobé únavě třeba nejprve udělat krevní testy a vyloučit anémii, různé virové a metabolické onemocnění. Za únavou se mohou skrývat i poruchy štítné žlázy, případně jiné hormonální poruchy.

Pokud se rozhodnete únavu ignorovat, může projít až do únavového syndromu, kdy je už organismus natolik unavený, že vás vyřadí úplně ze života a vy nebude zvládat ani vstát z postele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze