Kategorie
 
 
 
 
 

Bolesti zad, nebo jak správně sedět?

Moderní člověk tráví hodně času vsedě, nedělá fyzickou, ale duševní práci. To má často za následek bolesti v oblasti páteře. Jak správně sedět a předcházet tak bolestem zad? 

Jsme nuceni sedět, ohýbat se nad stolem, což má často za následek bolesti v oblasti krční páteře, spodní části zad. Správné sezení je pro nás z hlediska zdraví i výkonu mimořádně důležité. Jak správně sedět a předcházet tak bolestem zad?

Páteř je dostatečně velká, masivní kost. Při sezení je na páteř vyvíjeno velmi silné zatížení, protože je v trakční (stlačené) poloze. Výsledkem je poměrně těžké zatížení, což vede ke zničení meziobratlové disku, chrupavky. Postupně, pomalu, rok co rok, den po dni, hodina za hodinu je zničena. Pak se projevuje jako první stupeň osteochondrózy páteře. Jde o malé trhliny v chrupavce, malé zlomeniny a snížení samotné chrupavky.

Páteř člověka má svou přirozenou křivku - krční lordózu, hrudní kyfózu, bederní lordózu. Lordóza označuje prohnutí páteře směrem dopředu, zatímco kyfóza označuje prohnutí páteře směrem vzad. A právě udržení bederní části páteře v lordotickom zakřivení je hlavním požadavkem správného sedu.

Jak správně sedět

Sezení na jakémkoli kusu nábytku je pro lidské tělo nepřirozené, ale přesto negativní důsledky dlouhodobého sezení lze eliminovat. Sedět bychom měli tak, aby byl hřbet narovnaný, hlava bez naklonění, brada by měla být vodorovně se stolem. Udržet správnou polohu vsedě vám pomůže výběr správné židle, nastavení její klonu a výšky, ale také výběr pracovního stolu.

Výšku pracovního stolu volte podle činnosti. Při psaní rukou, položte ruce celým předloktím na pracovní desku. Při práci s počítačem, ramena volně spusťte, lokty ohněte v 90 ° stupňovém úhlu, předloktí podle možností opřete o opěrky židle. Zápěstí se snažte mít natažené. Nohy by měly opírat chodidly o zem. Kolena ohněte v úhlu 90 ° stupňů. Pokuste se v této poloze sedět co nejdéle. Pokud začínáte pociťovat svalové napětí, protáhněte se, postavte, udělejte pár kroků. Jakýkoliv pohyb, pomůže svaly prokrvit a vy se budete cítit opět dobře.

Oblíbenou pomůckou při dlouhodobém sezení během práce při PC je i bederní polštář. Zdravotní polštář je velmi účinnou prevencí onemocnění bederní páteře v důsledku dlouhodobé nesprávné polohy vsedě.

Výhody používání kyčelního polštáře

  • poskytuje skvělou podporu beder a páteři
  • předchází bolestem zad a bederní páteře
  • umožňuje delší sezení zvyšuje komfort při dlouhodobém sezení

Zdravě sedět se můžete naučit i na míči či polštáři na podporu korigovaného sedu.

Fit polštář na sezení


Fit polštář na sezení pomáhá udržet správnou pozici těla při sezení. Zabraňuje statickému přetěžování pohybového aparátu, především páteře. Je určen na trénink svalů zad a pánve přímo při práci u stolu. "Nutí" nás zaujmout správné držení těla, trénuje svaly zad kvůli nevědomým reakcím na zachování rovnováhy. Dynamické sezení na polštáři rozvíjí svalové stabilizátory. Polštář je naplněn vzduchem, jehož tlak dokážete sami regulovat.

  • snižuje napětí páteře
  • podporuje správné držení pánve vsedě
  • podporuje správné držení těla
  • zabraňuje únavě a přetěžování svalů
  • správně zatěžuje meziobratlové ploténky
  • správně nastavuje kloubové plošky
  • zlepšuje cirkulaci krevního a lymfatického oběhu
  • podporuje funkci orgánů trávicího systému
  • zvyšuje fyzickou a psychickou koncentraci

Dopřejte si patřičný komfort při sezení v práci, doma či v autě

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze