Antismogové masky vás ochrání před smogem, bakteriemi a viry

Kategorie
 
 
 
 
 

Antismogové masky vás ochrání před smogem, bakteriemi a viry

Ochraňte sebe i své nejbližší. Antismogové masky poskytují skutečnou ochranu proti smogu, bakteriím a virům. Navíc jsou vynikající i pro alergiky.

Znepokojují vás zprávy o rostoucí koncentraci smogu? Ochraňte sebe i své nejbližší. Antismogové masky poskytují skutečnou ochranu proti smogu, bakteriím a virům. Navíc jsou vynikající i pro alergiky.

Nad používáním ochranné masky proti smogu byste měli přemýšlet, pokud trávíte hodně času venku, cestujete hodně a často veřejnou dopravou, máte oslabenou imunitu, nebo trpíte například pylovou alergií.

Na druhé straně, když máte problémy s dýcháním, slabými plicními svaly používání masky proti smogu odborníci nedoporučují. Ve starším věku použití antismogovej masky konzultujte s lékařem. Pro děti vybírejte speciální antismogové masky, které jsou velikosti a tvarem přizpůsobené dětské anatomii.

Myslete na ochranu před smogem včas

Je sice pravda, že hlavní příčinou znečištění ovzduší je doprava a průmysl, ale mnohokrát na koncentraci smogu v ovzduší má negativní vliv i počasí. V období, kdy je proudění větru slabé, je výměna vzduchu pomalejší a koncentrace škodlivin následně roste.
Vysoké koncentrace smogu v ovzduší mohou negativně ovlivnit zdraví dětí, těhotných žen, starších lidí a lidí s chronickými onemocněními dýchacího ústrojí. Rizikovou skupinou jsou i lidé s oslabenou imunitou a v období rekonvalescence.

Jak se chránit?

Během vysoké koncentrace smogu v ovzduší zvažte, kdy půjdete ven. Podle odborníků je ideální čas na pobyt venku v takovém případě v době od 10:00 do 16:00.

Vyhýbejte se v "smogové" období fyzické aktivitě venku. Při sportování a zvýšené fyzické námaze dýcháme intenzivněji, čím vdechneme i větší množství znečištěného vzduchu.

Pořádně větrejte, i když je venku smog. Zůstat zavřený doma bez čerstvého vzduchu vám určitě neprospěje. Otevřete okna dokořán na 3 - 4 minuty a následně je zavřete.

Zapomeňte na roušku!

Mnoho lidí si myslí, že dostatečnou ochranu při dýchání znečištěného vzduchu poskytne i rouško. Omyl! Rouško nepomáhá, a navíc může uškodit, protože při dýchání rouško rychle vlhne a tak se na ní snadno a rychle usazují různé škodlivé látky, které se nám následně mohou dostat do těla.

Momentálně jedinou dostupnou ochranou proti smogu při pobytu venku jsou antismogové masky, které dokáží zachytit přes 90% prachových částic. A pokud vám na vašem zdraví skutečně záleží, pak investice do těch kvalitnějších respirátorů, které vás ochrání i vůči plynným škodlivinám, se určitě vyplatí.

Jak vybrat antismogovú masku?

Při výběru masky byste měli věnovat pozornost certifikátem a typu filtru. Maska by měla být přizpůsobena vašim potřebám, aktivitě a obličeji. Musí vám na tváři pevně držet, aby zajistila vysokou kvalitu filtrování vdechovaného vzduchu.

Antismogové masky se podle účelu dělí:

Jednorázové nebo víceúčelové antismogové masky?

Masky proti smogu najdete jednorázové i víceúčelové. Jaký je mezi nimi rozdíl? Jednorázové antismogové masky, jsou sice levnější než víceúčelové, ale jsou určeny pouze na jedno použití. Ve srovnání s víceúčelovými antismogovými maskami poskytují nižší ochranu.
Pokud plánujeme antismogovú masku používat, pak bude víceúčelová maska určitě lepší investicí. Při aktivním používání vás bude víceúčelová maska bezpečně chránit cca 3 měsíce. Samozřejmě, masku musíte po každém použití důkladně vysušit, aby nedošlo k rozmnožování bakterií nebo hub.

Dělení antismogových masek podle typu filtru

Dalším kritériem, který byste při výběru antismogovej masky měli vzít v úvahu je typ filtru, který zajišťuje filtraci vdechovaného vzduchu.

  • uhlíkový filtr (F1) - zachycuje nejméně 99,9% částic prachu, chrání proti smogu, bakteriím, virům a odstraňuje zápach.
  • HEPA filtr (F2) - chrání podobně jako uhlíkový filtr, ale propustnost vzduchu je mnohem lepší. Masku s HEPA filtrem ocení zejména aktivní sportovci.
  • kombinace uhlíkových filtrů a HEPA (F3).

V Evropské unii se kvalita filtrů reguluje prostřednictvím certifikátů - FFP1, FFP2, FFP3. Čím vyšší číslo, tím lepší ochrana - certifikované masky FFP3 absorbují 99% těkavých molekul. Při výběru antismogovej masky se můžete ale setkat is odlišným označením. Při nákupu masky z některého obchodu v USA naleznete produkty značené jako N95, N99 a N100. I v tomto případě platí, čím vyšší číslo - tím lépe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze