Kategorie
 
 
 
 
 

Jak si vybrat invalidní vozík

Na trhu najdete rozmanité druhy invalidních vozíků, ale jen správně zvolený invalidní vozík bude komfortním a bezpečným dopravním prostředkem pro vás nebo vašeho blízkého. Jak vybrat vhodný a spolehlivý invalidní vozík se dozvíte v našem článku.

Invalidní vozík je jedinečným dopravním prostředkem pro lidi s omezenou pohyblivostí, a přece není vozík jako vozík. Invalidní vozíky výrobci vyrábějí nejen s ohledem pro místo a účel jejich použití, ale také s ohledem na fyziologické charakteristiky osoby a stupeň její mobility. To vše je důležité zvážit před nákupem.

Typy invalidních vozíků podle místa užívání

Invalidní vozíky podle místa jejich použití rozdělujeme na:

  • interiérové
  • exteriérové
  • univerzálni

Než si koupíte invalidní vozík, musíte zvážit, zda ho budete používat výhradně v interiéru, nebo uvnitř i venku. Výběr záleží od preferencí uživatele. Interiérový invalidní vozík má malé kola a menší rozměry, které jsou důležitými faktory při pohybu v domácnosti nebo v nemocnici.

Při aktivním způsobu života je vhodnější volbou exteriérový invalidní vozík s velkými nafukovacími koly, protože nafukovací kola jsou při jízdě na nerovném povrchu přirozeným tlumičem otřesů. Jsou obvykle vyrobeny z pevných materiálů, které odolávají dlouhému zatížení. Díky lehké konstrukci jsou dobře ovladatelné, a pokud vám to váš zdravotní stav umožňuje, při jeho ovládání nebudete potřebovat pomoc druhé osoby, čímž zvýšíte vaši nezávislost.

V posledních letech mnozí výrobci začali nabízet univerzální invalidní vozíky, které v sobě spojují výhody prvních 2 typů invalidního vozíku. Konstrukční zhotovení univerzálních invalidních vozíků umožňuje snadný pohyb nejen v interiéru, ale iv exteriéru.

Druhy vozíků pro invalidy podle druhu pohonu

Mechanické invalidní vozíky charakterizují zadní velká kola s nafukovacími pneumatikami, které pohlcují otřesy při jízdě na nerovných plochách. Při mnoha typech si umíte upravit sklon zádové opěrky, čímž zvýšíte váš komfort. Vozíky tohoto typu umožňují lidem s částečným omezením aktivně se pohybovat, dokonce být aktivní ve sportu.

Elektrické invalidní vozíky využijete v interiéru i venku. Funguje na akumulátorové baterie a jednoduše ho ovládáte pomocí ovládacího panelu, který může být instalován vpravo, vlevo a uprostřed. Elektrický invalidní vozík má mnoho výhod a je vynikající volbou, protože při manipulaci s ním vynaložíte jen minimální úsilí, abyste se dostali tam, kde chcete. Jediným negativem elektrického invalidního vozíku je jeho vysoká cena.

Invalidní vozík podle účelu použití

  • standardní
  • sportovní
  • polohovací
  • toaletní

Standardní vozíky jsou vhodné pro běžné použití v bytě i venku. Při jeho výběru mějte na zřeteli způsob jeho používání. Budete se na něm pohybovat sami nebo jej využijete jako pasivní dopravní prostředek a jízdu vám zajistí tlačením druhá osoba?

V dnešní době se i zdravotně postižení lidé mohou naplno věnovat svým sportovním aktivitám. Pokud k nim patříte, pak se podívejte nabídku invalidních vozíků - hanbike navržených speciálně pro sport. Handbike - sportovní vozíky využívají konstrukce invalidních vozíků určených do exteriéru, ale kola mají umístěny pod určitým úhlem, čímž jsou stabilnější a mobilnější.

Specifickou kategorii tvoří polohovací vozíky pro zdravotně postižené, které umožňují přizpůsobit individuálním potřebám šířku sedáku, výšku a sklon opěrky zad či vzpřímit sedící osobu.

Toaletní invalidní vozík je mnohokrát neocenitelnou zdravotní pomůckou při péči rodinného příslušníka. Umožňují pohodlný přesun na WC, do sprchy či bazénu. Mnohé sanitární křesla jsou vybaveny odnímatelnou toaletní nádobou, a tak jejich víte využít i jako mobilní WC při péči člověka s nízkou pohyblivostí.

Nesmíme však zapomenout ani na invalidní vozík pro děti. Jeho výběru věnujte mimořádnou pozornost, protože pro dítě musí být velmi pohodlný, maximálně bezpečný a měl by zohledňovat věk dítěte. Většina dětských invalidních vozíků proto vyrábí na objednávku.

Typy invalidních vozíků podle konstrukce

Invalidní vozík kritéria výberu podľa konstrukce známe invalidní vozík skládací a s pevným rámem. V případě, že vedete aktivní životní styl, volte skládací invalidní vozík, abyste ho věděli lehce přemísťovat v autě či letadle. Vozíky se skládací konstrukcí navzdory vysoké maximální nosnosti, charakterizuje nízká hmotnost, proto se s nimi při transportu snadno manipuluje.

Velké oblibě se dnes těší invalidní vozíky se sklopnou a výškově nastavitelnou zádovou opěrkou, nastavitelnými nebo odnímatelnými opěrkami rukou a nohou, protože usnadňují pohyb pacienta z vozíku na lůžko, ale také umožňují vozíčkářům zvolit maximálně komfortní pozici.

Všechny invalidní vozíky jsou vyrobeny z moderních lehkých a současně trvanlivých a odolných materiálů, které pomáhají zvýšit jejich životnost, a to přesto, že se používají denně, často na nerovných površích. Materiály jsou netoxické a absolutně bezpečné pro zdraví.

Kritéria pro výběr invalidního vozíku

Jelikož invalidní vozík vám bude s velkou pravděpodobností sloužit několik let a jeho koupě není zrovna levná záležitost, při jeho výběru zohledněte následující kritéria:

  • fyzický stav osoby - znaky choroby
  • místo použití, uvnitř nebo venku
  • možnost zasunutí pod stůl
  • dostupnost protiblokovacího systému
  • přítomnost skládacího rámu
  • odnímatelné opěrky rukou
  • možnost polohování a odnímání podložek pod nohy
  • nastavení výšky a úhlu opěradla a opěrka hlavy
  • typ a šířka kol
  • maximální nosnost
  • celkové rozměry - důležité při používání výtahu

Jak vybrat správnou velikost invalidního vozíku?

Pro správný výběr velikosti invalidního vozíku doporučujeme, abyste pacienta změřili v 6 základních polohách. Dostanete tak potřebné atributy pro výběr správné velikosti invalidního vozíku: šířku a hloubku sedáku, výšku opěrky nohy, výšku opěradla, výšku sedáku, výšku područek.

Nesprávný výběr velikosti invalidního vozíku, ve kterém váš blízký stráví většinu dne, přináší nejen nepohodlí, ale může mít negativní vliv na jeho zdravotní stav.

Svůj komfort během jízdy si zvýšíte speciálními doplňky k invalidnímu vozíku.

1. Šířka sedáku

Měření proveďte v nejširších bodech stehen. Do získané hodnoty připočtěte 5 cm. Při měření vezměte v úvahu i možnost, že jezdit na vozíku bude iv chladném počasí, kdy bude pacient mít na sobě více vrstev nebo hrubší oblečení.

Pokud máte možnost vozík si vyzkoušet, pak správnou šířku sedáku lze určit i vsunutím dlaně mezi vnější stehno a okraj vozíku. Dlaň byste měli vzpřímené poloze lehce vsunout i vybrat.

Doporučené velikosti invalidního vozíku podle velikosti nošeného oblečení:

Velikost oblečení

Šířka sedadla invalidního vozíku

36-48

38-40 cm

50-52

42 cm

54-56

43 cm

56-58

46 cm

58-64

50 cm

 

V naší nabídce naleznete i invalidní vozíky atypických rozměrů nebo s možností úpravy šířky sedadla.

2. Hloubka sedáku

Hloubka je vzdálenost od vnějšího okraje invalidního vozíku směrem dozadu. Vhodně zvolená hloubka sedáku zajišťuje rovnoměrné rozložení hmotnosti pacienta, čímž se eliminuje tlak na hýždích a vznik poruch prokrvení, které mají za následek vznik bolestivých dekubitů.

Pro určení potřebné hloubky sedáku, měřte od okraje zadku podél vnější strany stehna k vnitřnímu ohybu kolena. Od získaného čísla odečtěte od 5 do 7,5 cm a získáte optimální hloubku sedačky.

3. Výška stoupačky

Pro pohodlné nasedání, vystupování i položení nohou je nezbytným parametrem výška podložek na nohy. V sedě, ideálně na podložce na sezení, změřte vzdálenost mezi patou boty a stehnem. Doporučujeme zakoupit invalidní vozík se stupňovitě nastavitelnou podnožkou s možností vyklopení.

4. Výška opěradla

Výška opěradla by měla být nastavena v souladu s výškou pacienta a stupněm jeho činnosti. Správně vysoká zádová opěrka umožňuje pacientovi pohodlné a komfortní držení těla, poskytuje mu potřebnou podporu a omezuje bolesti páteře.

Optimální výšku opěradla získáte změřením vzdálenosti od povrchu sedadla k podpaží, přičemž ramena pacienta jsou natažené dopředu rovnoběžně s povrchem podlahy. V případě, že pacientů zdravotní stav vyžaduje i opření, krku, ramen či hlavy, pak měřte výšku od sedací plochy k požadované úrovni podpory - rameno, krk, střední část hlavy. Potřebnou podporu v oblasti ramen, krku a hlavy dosáhnete i fixačním klínem a výškově nastavitelnou opěrkou hlavy.

5. Výška sedáku

Správnou výšku sedadla dostanete měřením nohy od místa ohnutí v koleni až po patu a přičtením 5 cm, čímž se zajistí pohodlné uložení nohou na podložku a zároveň bezpečná vzdálenost chodidel od podlahy. Výšku sedadla dokážete upravit i používáním ortopedického polštáře.

6. Výška opěrky rukou

Ideální výšku područek nastavíte změřením plochy na sezení po loket a přičtením 2,5 cm. V případě, že osoba, která bude vozík používat trpí omezenou pohyblivostí rukou, zvolte invalidní vozík s odnímatelnými nebo sklopnými opěrkami na ruce.

Výběrem správného typu invalidního vozíku získáte komfortní a bezpečný dopravní prostředek. Pokud hledáte levný invalidní vozík, koupíte ho v našem e-shopu.

Když potřebujete s výběrem invalidního vozíku poradit, kontaktujte nás.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze