Kategorie
 
 
 
 
 

Jak si vybrat domácí kyslíkové zařízení?

Chcete koupit kyslíkový přístroj pro člena rodiny? Chcete rozšířit nabídku služeb v kosmetickém salonu o kyslíkovou terapii? V následujícím článku najdete množství informací, které věříme, že vám pomohou při výběru kyslíkového koncentrátoru.

Co je kyslíkový koncentrátor?

Domácí kyslíkový koncentrátor je zařízení, pomocí kterého se vyrábí vysoce koncentrovaný 90-95% kyslík. Jedná se o jednoduché a pohodlné zařízení, které můžete používat doma, a to bez lékařského dohledu. Kyslíkový koncentrátor je vhodný i pro nejintenzivnější kyslíkovou terapii, protože může produkovat až pět až šest litrů kyslíku za minutu. Některé modely kyslíkových přístrojů mohou pracovat nepřetržitě až 24 hodin denně, a tak jsou ideální pro oxygenoterapii v domácím prostředí. Životnost kyslíkových koncentrátorů kyslíku je i při nepřetržitém provozu 7 až 10 let.

Princip fungování přístrojů na výrobu kyslíku je jednoduchý. Koncentrátor generuje kyslík ze vzduchu a odděluje z něj dusík speciálními uhlíkovými tyčemi. Kvalitní domácí kyslíkové přístroje produkují 90 až 95% kyslík od 3 do 10 litrů za minutu. Každý kyslíkový koncentrátor je vybaven regulátorem výstupního proudu a můžete jej tak individuálně nastavit na požadovanou hodnotu. Vzhledem k vysoké účinnosti a kompaktnosti se kyslíkový koncentrátor používá hlavně v domácnosti, kosmetických salonech ale i ve zdravotnických zařízeních. Kyslík, který kyslíkový koncentrátor "filtruje" z okolního vzduchu, se vrací do místnosti a znovu se v něm rozpustí, a tak se při používání kyslíkového přístroje celková koncentrace kyslíku v místnosti nemění.

Téměř všechny koncentrátory kyslíku jsou vybaveny nosnými kanylami na dýchání přes nos a maskou na obličej. Kanyly se vkládají do nosu a připevňují se na zátylku. Použití nosných kanyl při dýchání kyslíku z domácího kyslíkového koncentrátoru umožňuje zachovat si svobodu pohybu během domácí kyslíkové terapie. Při domácí kyslíkové terapii doporučujeme vlastní monitorování - měření saturace - pomocí přenosného pulzního oxymetru.

Aktuálně kyslíkové koncentrátory si můžete prohlédnout i na našem videu níže

Kdo využije domácí kyslíkový přístroj?

Pomocí domácího kyslíkového přístroje můžete doma provádět kyslíkovou terapii při hypoxii - nedostatku kyslíku. Nedostatek kyslíku oslabuje i činnost srdce, fungování krevního oběhu, látkové výměny a má negativní dopad i na naši imunitu. Dýcháním kyslíku z domácího kyslíkového přístroje dokážete předcházet hypoxii a mnohým jiným nemocem.

Domácí kyslíkový přístroj vám pomůže při:

  • léčbě s poruchou respiračních funkcí, když tělo potřebuje nasycení kyslíkem
  • chorobách spojených s plicní nedostatečností v komplexní terapii
  • CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc)
  • bronchiálním astmatu
  • cystické fibrózy
  • plicní hypertenzi
  • zotavování se po selhání srdce
  • hypoxii plodu během těhotenství
  • akutních respiračních infekcích
  • chronické únavě
  • duševním i fyzickém vypětí
  • bolestech hlavy
  • nespavosti

Vysoce koncentrovaný kyslík můžete dýchat bez jakýchkoliv omezení. Pro pacienty se závažnými respiračními onemocněním je často oxygenoterapie nezbytnou součástí léčby.

Domácí kyslíkový přístroj a léčivou sílu kyslíku ocení také vrcholoví sportovci, studenti a všichni ti, kteří podávají vysoké fyzické i duševní výkony. Lékaři doporučují dýchat takový kyslík 10 minut denně, což se díky množství získaného kyslíku rovná tříhodinové procházce v zeleném lese. Provádění běžných kyslíkových procedur je vynikající prevencí před prochladnutím. Oxygenoterapie zvyšuje celkovou pohodu, zlepšuje metabolismus a zvyšuje imunitu.

Pravidelné procedury oxygenoterapie zvyšují naši imunitu a udržují pleť krásnou a hladkou. Kyslík je silný antioxidant, který může výrazně zpomalit proces stárnutí. Urychluje obnovu buněk, a tak regeneruje tkáně, odstraňuje jizvy a vrásky. Stejným způsobem působí i na vnitřní orgány, nutí je revitalizovat a fungovat lépe. Během kyslíkové terapie se v těle aktivuje mnoho životně důležitých procesů, což přispívá k jeho komplexnímu uzdravování a omlazování.

Pozitivní účinky oxygenoterapie oceňují také studenti a duševně pracující, protože prokysličení mozku se zvyšuje jejich soustředěnost a podávají lepší výkony. Sportovcům pomáhá při regeneraci svalstva. Dlouhodobě nemocným pacientům inhalace kyslíku z domácího kyslíkového přístroje zlepšuje celkovou kvalitu života.

Důležité parametry při výběru koncentrátoru kyslíku

Při koupi kyslíkového přístroje do domácnosti, kosmetického salonu, sociálních zařízení věnujte pozornost především těmto parametrům:

Výstup kyslíku za minutu: 

Hlavní charakteristikou každého koncentrátoru kyslíku je tok kyslíku za minutu, přičemž koncentrace kyslíku určeného pro inhalaci by měla být alespoň 90%. Ještě před koupí musíme vědět, jak často budeme kyslíkovou terapii potřebovat a využívat. V některých případech je nutná 24 hodinová kyslíková terapie, v jiných případech lékař doporučuje dýchat kyslík 30 až 60 minut denně.

Pokud člověk, pacient trpící nedostatkem kyslíku, vyžaduje kyslíkovou terapii denně po dobu 24 hodin, potřebujete kyslíkový koncentrátor, který bude produkovat minimálně 5 litrů kyslíku za minutu, tedy vybírejte si 5-litrový koncentrátor kyslíku.

Když plánujete kyslíkový přístroj používat jen několik hodin denně, resp. sporadicky, pak vám bude postačovat oxygenátorem s produkcí kyslíku 3 litry za minutu.

Hladina hluku

V případě, že koncentrátor kyslíku bude pacient užívat dlouhodobě a nepřetržitě po dobu 24 hodin, věnujte zvláštní pozornost hladině hluku. Zvýšený hluk zejména během spánku může vyvolat podráždění. Lidské ucho vnímá hlučnost 20-25 dB. Bohužel výrobcem hlučnost domácích kyslíkových přístrojů nepodařilo snížit až na tuto úroveň, ale kvalitní kyslíkové přístroje nepřesahují hlučnost 35 dB.

Rozměry a mobilita

Moderní přístroje na výrobu kyslíku pro domácí léčbu mají kompaktní provedení a relativně malé rozměry. Při výběru domácího kyslíkového koncentrátoru věnujte také pozornost dostupnosti koleček, které zjednodušují jeho přesun po byte.

Dostupnost náhradních filtrů, kyslíkových hadic, kanyl …

O domácí kyslíkový přístroj je třeba se starat. Filtr se doporučuje měnit jednou za 6 měsíců, kanyly, kyslíkovou masku nebo nádobu na vodu měníte podle potřeby, proto se před koupí oxygenerátora informujte i na dostupnost a cenu potřebného příslušenství k zařízení.

Záruční doba a cena

Koncentrátor kyslíku pro domácí oxygenoterapii vám má sloužit několik let, proto se zeptejte na délku a podmínky záruky. Nejdražší jsou kvalitní stacionární kyslíkové koncentrátory americké a německé výroby, ale kvalitní domácí kyslíkový přístroj najdete i za rozumnou cenu.

Výhody domácího kyslíkového přístroje

Kyslíkové přístroje jsou v současnosti nejúčinnější a ekonomicky výhodné pro provádění oxygenoterapie doma. Domácí kyslíkový přístroj je:

  • kompaktní
  • snadno se po bytě přesouvá
  • spolehlivý
  • bezpečný
  • jednoduše se používá
  • spotřebovává málo energie

Domácí kyslíkové přístroje jsou absolutně bezpečné a nevyžadují speciální povolení ani dovednosti. Kyslíkový koncentrátor zapnete / vypnete jedním tlačítkem. Díky kompaktnímu provedení a malým rozměrům nezabírá mnoho místa. Pro jeho provoz potřebujete pouze přívod elektrické energie 220 V a destilovanou vodu.

Na rozdíl od lahví s kapalným kyslíkem nejsou kyslíkové koncentrátory pro domácnost výbušné. Princip získání kyslíku je založen na technologii adsorpce - změny koncentrace - vzduchu. Kyslíkový koncentrátor tedy obsahuje pouze vzduch a nic víc. Pokud však používáte koncentrátor kyslíku, musíte dodržovat určitá bezpečnostní pravidla uvedená v návodu k obsluze.

Pravidla pro používání domácích koncentrátorů kyslíku

1. Před prvním použitím si velmi pozorně přečtěte návod k obsluze zařízení.
2. Do zvlhčovače používejte výhradně destilovanou vodu, která neobsahuje škodlivé nečistoty. Když místo destilované vody použijete "obyčejnou" vodu, pak je vysoká pravděpodobnost, že rozprašovač a výfukový ventil v zvlhčovači kyslíku se ucpou a váš kyslíkový koncentrátor přestane fungovat.
3. Dodržujte výrobcem stanoven minimální i maximální objem vody v zvlhčovači.
4. Nezapomeňte na filtry. Od čistoty filtrů ve vašem zařízení závisí čistota produkovaného kyslíku.
5. Přístroj nikdy nepoužívejte bez filtru a vody v zvhlčovači.
6. Před použitím zkontrolujte správné připojení hadice.
7. Kyslíkové masky čistěte slabým neabrazivním čisticím roztokem a uchovávejte je mimo topných zařízení.
8. Kyslíkový přístroj nikdy nezakrývejte ani jej během používání neumisťujte do uzavřeného prostoru. Ze všech stran by měl kolem oxygenerátora proudit vzduch. Pokud vás ruší jeho hluk, použijte dlouhou hadičku a přístroj nechte ve vedlejší místnosti.

Při dodržování všech pokynů výrobce při používání a údržbě vám kyslíkový přístroj bude dlouho produkovat kvalitní kyslík. Domácí kyslíkový koncentrátor zakoupíte v našem e-shopu za přijatelnou cenu, resp. si ho můžete koupit na splátky nebo pronajmout. Naši specialisté vám odpoví na jakékoliv otázky, které vás zajímají. Pomohou vám při výběru nejvhodnějšího modelu pro vás s přihlédnutím na vaše preference a cíle.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze