Kategorie
 
 
 
 
 

Jak si vybrat inhalátor?

Pokud máte v úmyslu zakoupit inhalátor, přečtěte si rady a tipy, jak vybrat správný inhalátor pro vás a vaši rodinu.

Jedním z nejefektivnějších způsobů léčení onemocnění horních a dolních cest dýchacích je inhalace. Pokud máte v úmyslu zakoupit inhalátor, přečtěte si rady a tipy, jak vybrat správný inhalátor pro vás a vaši rodinu.

Inhalace je jednou z nejstarších metod léčby dýchacích cest. Vdechování par z různých odvarů léčivých bylin, rostlin a éterických olejů využívali lidé už v minulosti jako účinný způsob dodávání léků do dýchacího traktu. Dnes můžete k inhalaci využít inhalátor.

Inhalátor je přístroj, díky kterému rychle a efektivně dostanete léčivo vstupuje do nosního nebo respiračního traktu ve formě malých částic. Přípravek tak začne okamžitě působit. Navíc k léčbě postačí mnohem menší dávka léku a riziko různých vedlejších účinků je výrazně sníženo.

Inhalační léčba je velmi úspěšně používána jako u dětí (počínaje obdobím novorozenců), tak u dospělých. Její pozitivní účinky oceníte při nachlazení, kašli, rinitidě, sinusitis, bronchitidě, laryngitidě, tracheitidě a také při astmatu. Než začnete s inhalací je důležité, vybrat ten správný inhalátor pro vás a vaši rodinu.

Typy inhalátorů

I když stále patří k velmi využívaným způsobem "napařování" nad hrncem s bylinným odvarem, bezpečnějším a efektivnějším způsobem je inhalace pomocí inhalátoru.

V současnosti známe 4 druhy inhalátorů:

  • solné
  • parní
  • kompresorové
  • ultrazvukové

Nejjednodušším typem inhalátorů jsou solné a parní inhalátory. Poměrně složité inhalační systémy jsou kompresorové a ultrazvukové inhalátory, často označované jako "rozprašovače" nebo nebulizér. Kompresorový a ultrazvukový inhalátor můžete použít nejen při inhalaci léčiva, ale také k inhalaci například minerální vody, bylinného odvaru či éterických olejů.

Solné a parní inhalátory

Solný inhalátor je malá nádoba, ve které jsou umístěny krystaly nejčistší kamenné soli extrahované v solných dolech, jejichž věk lze odhadnout v milionech let. Při vdechnutí se užitečné mikročástice soli mísí s vlhkým vzduchem a šíří se po celém lidském dýchacím systému a poskytují baktericidní a uklidňující účinek. Solný aerosol pomáhá zkapalňovat a vylučovat hlen. Čištění dýchacích cest pomáhá snižovat krevní tlak. Snižuje stres a stres, imunitní systém má příležitost pracovat efektivněji.

Solný inhalátor umožňuje používat svou přirozenou léčebnou sílu téměř ve všech podmínkách - doma, v práci, na cestě ... Můžete ho používat v každém věku a to i u malých dětí, které už vědí vědomě dýchat, tedy nádech ústy a výdech přes nos . Inhalace solným inhalátorem je jednoduchá a pohodlná.

Parní inhalátor vytváří páru, která zahřívá horní cesty dýchací. Změkčuje průdušnici, hrtan a nosohltan, což zlepšuje odkašlávání. Jde o nejjednodušší typ inhalátoru, který využívá účinek odpařování roztoku léčiva. Moderní parní inhalátory jsou vybaveny regulátorem páry a snímačem teploty. Hlavní nevýhodou těchto inhalátorů je zničení některých léčivých látek během ohřevu. Zařízení by také nemělo používat při tělesné teplotě nad 37,5 ° C.

Parní inhalátor se úspěšně používá také v oblasti kosmetiky.

Kompresorový inhalátor

Kompresorový inhalátor - je zařízení, které produkuje aerosolovou suspenze pomocí kyslíku nebo vzduchu. Skládá se ze dvou hlavních jednotek: kompresoru, t. generátorem proudění vzduchu a rozprašovačem, tj rozprašovače tekutiny. Kompresorové rozprašovače jsou považovány za univerzální, protože můžete přes ně inhalovat jakýkoliv inhalaci roztok. Většina kompresorových inhalátorů má prostor pro uložení potřebného příslušenství. Jednotlivé modely se odlišují v kvalitě, spolehlivosti a trvanlivosti.

Největším mínusem kompresorových inhalátorů je hluk. Každý kompresor vytváří zvuk více či méně adekvátně vnímán uchem. Další nevýhodou je poměrně vysoká hmotnost a větší rozměry. Nicméně, účinnost léčby kompresorovým a ultrazvukovým inhalátorem je úplně stejná.

Ultrazvukový inhalátor

V ultrazvukových inhalátorech (rozprašovačích) se léky rozprašují ve formě aerosolu působením ultrazvukového impulsu. Ultrazvukový signál generuje nárůst léčivé kapaliny a ven doslova vytlačuje malé kapky roztoku.

Před prvním použitím ultrazvukového inhalátoru si pečlivě prostudujte návod, který obsahuje informace o lécích, které lze použít s tímto konkrétním zařízením, protože některé léky mohou být působením ultrazvuku zničeny.

Největší výhodou ultrazvukových modelů je jejich absolutně tichý chod. Mají malé rozměry, nízkou hmotnost. V nabídce už najdete i ultrazvukový inhalátor, při kterém můžete inhalovat nejen v sedě, ale také v polosedě nebo dokonce vleže, což určitě oceníte zejména při dětech. Dalším plusem ultrazvukových nebulizátorů je, že mnohé modely fungují i ​​na baterie.

Jako největší mínus ultrazvukových inhalátorů musíme zmínit, že některé modely se při inhalaci některých antibiotik a hormonů zničí. Další nevýhodou je, že časem budete muset zakoupit nové příslušenství: jako hadičky, inhalační trubička, maska ​​a podobně.

Na co myslet před koupí inhalátoru?

Při výběru kompresorového a ultrazvukového inhalátoru byste si měli všímat tyto parametry:

  • velikost částic
  • nebulizační výkon - rychlost rozstřikování aerosolu
  • hlučnost

Velikost částic

Velikost vyrobených částic je nejdůležitějším kritériem, protože menší částice se dostanou dále do dýchacího sytému. Částice mají tyto velikosti:

  • velké (5 až 10 um) - usazují se v hltanu, hrtanu a průdušnici;
  • střední (od 1 do 5 mikronů) - usazují se v dolní části dýchacího traktu;
  • malé (od 0,5 do 1 um) - usazují se v alveolech.

Nebulizační výkon

Nebulizační výkon nebo rychlost rozstřikování aerosolu je také důležitým parametrem, protože je rozdíl, zda budete sedět před inhalátorem 5 nebo 20 minut. Rozsah minimální rychlosti je od 0,2 ml / min v kvalitnějších modelech až po 0,5 ml / min.

Hlučnost

Hlučnost je důležitým parametrem zejména v případě, že budete inhalátor používat při podávání léků malým dětem. Výrobci udávají hlučnost v dBA. Platí, čím menší číslo, tím je zapnutý inhalátor tišší. Při kompresorových inhalátorech je indikátor hluku v rozmezí 35-65 dB. Ultrazvukové rozprašovače fungují v tichosti a umožňují vám provést inhalaci u dětí i během hry či spánku.

Přenosnost

V případě, že budete muset inhalátor používat často, dejte přednost modelům, které fungují na baterie.

Vybavení inhalátoru

Při koupi inhalátoru zkontrolujte základní vybavení přístroje. Měla by obsahovat rozprašovač, hadičku, náustek, masku. Při používání jistě oceníte kapsa, tašku nebo kufřík na uskladnění. Jelikož inhalátor budete používat k léčbě, před jeho použitím si pečlivě přečtěte pokyny.

Inhalátor pro děti

Při respiračních onemocněních dítěte je inhalátor jednoznačně bezpečným a pohodlným řešením, protože při "napařování" ať už nad hrncem nebo nad parním inhalátorem si dítě může spálit sliznice dýchacích cest nebo se opařit. Stejně náročné bude pro vás donutit dítě dýchat horkou páru.

Moderní výrobci inhalátorů přizpůsobily design inhalátorů vysloveně pro děti. Inhalátorem s dětským motivem přesvědčíte dítě k inhalaci mnohem jednodušší.

Pokud máte pochybnosti a nevíte, který inhalátor koupit, poraďte se se svým lékařem, nebo se obraťte na našich zkušených konzultantů. Rádi vám pomohou vybrat inhalátor, který nejvíce vyhovuje vašim individuálním potřebám nebo potřebám vaší rodiny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze