Kategorie
 
 
 
 
 

Jak si udržet dobré zdraví ve starším věku?

Čím je člověk starší, tím více si uvědomuje, jakou hodnotu má zdraví. Jak si udržet dobré zdraví a pocit štěstí s přibývajícím věkem?

Čím je člověk starší, tím více si uvědomuje, jakou hodnotu má zdraví. Jak si udržet dobré zdraví a pocit štěstí s přibývajícím věkem?

Stárnutí je přirozený proces, ale špatný životní styl v letech, kdy se cítíme být mladí a zdraví, si vybere svou daň právě v období stárnutí. Špatná životospráva, kouření, častá konzumace alkoholu, sedavý způsob života může výrazně zhoršit kvalitu našeho života ve stáří. Tak, jak si udržet dobré zdraví ve starším věku?

8 jednoduchých pravidel, jak si udržet dobré zdraví ve starším věku

1. Udržujte si mladou mysl

Říká se, že si tak starý, jak se cítíš. Mnohé studie ukázaly, že když člověk udržuje svou mysl aktivní, např. se věnuje duševní práci, čte, hraje společenské hry, setkává se s přáteli, proces fyzického stárnutí se zpomaluje.

Tito lidé jsou mnohem méně náchylní na senilní demenci. Takže, když proces stárnutí chcete zpomalit a vyhnout se diagnóze senilní, pak žitě nadále aktivně. Čtěte, hrajte šachy, setkávejte se s přáteli, věnujte se tvůrčím činnostem. Mohou to být ruční práce, jako vyšívání, pletení, háčkování, ale také práce na zahrádce či okolo domu.

2. Myslete pozitivně

Nepřemýšlejte nad chorobami, které mají vaši známí a přátelé. Říká se, na co myslíš, to si přivoláš. I v případě vzniku nemoci se mnohokrát vyskytuje placebo efekt. Tedy, když budete přemýšlet o nemocech, věnovat přílišnou pozornost symptomům, pak vám vaše tělo odpoví a skutečně se začnou projevovat symptomy nemoci, o které jste přesvědčen, že ji máte.

Myslete pozitivně a podívejte se na výhody vašeho věku. Svedete chodit jen pomocí hole či opěrného chodítka? Tak si užívejte krátké procházky a těšte se z toho, že můžete chodit, sice pomalu, ale stále nejste odkázán na lůžko a stálou péči.

3. Udržujte se v kondici

Znáte pořekadlo "V zdravém těle, zdravý duch." Ne, nemusíte podávat velké fyzické výkony, ale vaše tělo ocení, když si denně dopřejete procházku, cyklistike, plavání, práci na zahrádce nebo si několik minut zacvičíte. Pomoci udržet se fit si můžete např. minirotopedom na cvičení.

Pravidelným pohybem a cvičením dokážete předcházet infarktu a mozkové mrtvici a udržovat v dobré kondici nejen své svaly, ale také kardiovaskulární systém, srdce, plíce a mysl. Cvičení a pohyb dokonce zlepšuje celkovou psychickou pohodu a pomůže vám udržet si dobrou náladu.

4. Vzdejte se špatných návyků

Zvyk je sice železná košile, ale když chcete mít dobré zdraví a užívat si vaši rodinu ještě několik desítek let, pak zapomeňte na kouření, nadměrné pití alkoholu, přejídání. Pokud se u vás objevily jakékoli příznaky choroby, navštivte lékaře. Včas odborně stanovenou diagnózou, dokážete předejít mnoha závažným onemocněním s tragickými následky. 

5. Dodržujte léčebný režim

Pokud berete lékařem předepsané léky, dodržujte léčebný harmonogram. Neupravujte si dávkování ani nepřerušujte lékařem naordinovanou léčbu. Pokud máte podezření, že léčba vám nezabírá, je vám po lécích ještě horší, neodkládejte návštěvu lékaře. Vyhýbejte se nadměrnému užívání volně prodejných léků proti bolesti.

6. Upravte své stravování

Věkem se zpomaluje i proces trávení. Takže příjem kalorií by měl být nižší než v mladém věku, jinak může vést k nadměrnému ukládání tuků. Pro lidí starších jako 60 let by denní příjem kalorií neměl překročit 2 300 kalorií u mužů a více než 2 100 kalorií pro ženy.

Pokud zahltíte vaše střeva mastným, těžko stravitelným jídlem, vaše tělo bude muset na jeho správu vyvinout hodně energie. Proto zařaďte do svého jídelníčku lehce stravitelné potraviny, zeleninu, ovoce, luštěniny, vícezrnné obiloviny, které obsahují vlákninu. Podpoříte tím normální fungování vašich střev a jejich přirozené vyprazdňování.

Upřednostňujte zdravé potraviny, které neobsahují barviva, konzervační látky a jakékoliv přísady.

7. Dodržujte denní rutinu

Váš spánek by neměl být kratší než 7-8 hodin denně. Tělo musí odpočívat a znovu získat sílu. Nedostatek vitamínů a stopových prvků můžete doplnit vitamíny a doplňky, které jsou speciálně určeny pro starší lidi. Při jejich vývoji vědci zohledňují speciální změny související s věkem.

8. Buďte sociálně aktivní

Komunikujte s rodinou a přáteli, navštivte výstavy, zájmové kluby. Neuzavírejte se před světem, protože cítit se dobře a v psychické pohodě, vám pomůže udržet si nejen dobrou náladu ale i dobré zdraví ve starším věku.

Jak vidíte, všechny tato pravidla jsou jednoduché, ale přesto jejich dodržováním můžete udržovat své tělo i mysl zdravé i ve starším věku. Protože věk nemusí být překážkou, abyste si udrželi jasnou mysl a dobré zdraví i ve starším věku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze