Kategorie
 
 
 
 
 

Jaké jsou příznaky Parkinsonovy choroby?

Mezi strašáky 21. století se zařadila i Parkinsonova choroba, která podle statistik nejvíce ohrožuje lidí po šedesátce. Jaké jsou příznaky Parkinsonovy choroby? Jak ji léčit?

Mezi strašáky 21. století se zařadila i Parkinsonova choroba, která podle statistik nejvíce ohrožuje lidí po šedesátce. Jaké jsou příznaky Parkinsonovy choroby? Jak ji léčit?

Parkinsonova choroba je onemocnění, při kterém postupně dochází k odumírání motorických neuronů, což vede k narušení motoriky a svalového tonu. Parkinsonova choroba dostala své pojmenování podle lékaře Jamese Parkinsona z Anglie, který jako první popsal její příznaky a celkový průběh. Mnohokrát se Parkinsonova choroba označuje také jako senilní choroba, protože nejvíce postihuje lidi po 60.

Jaké jsou příznaky Parkinsonovy choroby?

První příznaky této nevyléčitelné choroby jsou velmi nepatrné. Nejčastěji postihuje lidi mezi 40. a 70. rokem života, přičemž nejrizikovější skupinou jsou lidé po šedesátce. Nárůst onemocnění se zvyšuje s věkem, který je považován za nejvýznamnější rizikový faktor. Rozdíl mezi muži a ženami je však minimální.

Mezi první příznaky Parkinsonovy choroby patří:

Příbuzní a blízcí si však všímají až příznaky, které jsou pro ně viditelné:

  • tvář člověka se stala méně expresivní,
  • zpomalené pohyby, zejména během oblékání, jedení a chůze,
  • zhoršení jemné motoriky, které se stanou viditelnými například při holení, čištění zubů,
  • zhoršená artikulace,
  • zhoršená chůze,
  • poruchy držení těla,
  • průvodním jevem Parkinsonovy choroby je také třes, tzv. klidový třes,
  • poruchy s rovnováhou a s tím spojené pády.

Mezi příznaky Parkinsonovy choroby však patří i nadměrné chaotické pohyby rukou nebo nohou, náhlý nekontrolovatelný nezastavitelný běh, končící pádem, …

K dnešnímu dni existuje několik typů léků, které usnadňují udržování normálního životního stylu při Parkinsonově chorobě. Účinek téměř všech léků je založen na substituci chemické látky dopaminu. Dopamin je látka stimulující nervové dráhy.

Při Parkinsonově chorobě se - jako základ léčby - používá prekurzor dopaminu - čili látka, která není dopaminem, ale v těle se na něj může proměnit. Často používaným lékem je levodopa. Její účinek spočívá v tom, že zpomaluje vývoj onemocnění a snižuje množství vedlejších účinků.

V případě, že zaznamenáte příznaky Parkinsonovy choroby nejdůležitější roli při její léčbě hraje čas. Už při prvních příznacích je nutná konzultace s neurologem, protože i když Parkinsonova choroba patří mezi nevyléčitelné nemoci, včasná diagnóza a nasazení léčby, dokáží její proces výrazně zpomalit. Při těžkých formách onemocnění, při kterých je farmakologická léčba neúčinná, je možné zmírňovat projevy Parkinsonovy choroby i chirurgicky a to hloubkovou stimulací mozku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze