Kategorie
 
 
 
 
 

5 tipů pro zdravý spánek

Máte problém usnout? Budíte se ráno unavený? Spánek je nezbytnou součástí lidského života. Kvalitní spánek pomáhá tělu zregenerovat, načerpat energii na celý den. Jeho zanedbávání může vyústit do mnoha zdravotních problémů. Pokud trpíte nespavostí, vyzkoušejte 5 tipů pro zdravý spánek.

O zdravém spánku můžeme mluvit, když v noci spíte hlubokým spánkem, nebude se pětkrát za noc, ráno se budíte odpočinutý. Na náš spánek ovlivňuje mnoho faktorů, nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu, životospráva, ale velmi důležitou roli hraje i výběr místa, kde spíte, kvalitní matrace či polštář.

1. Správný polštář

Jen málokdo ví, že polštář ovlivňuje nejen kvalitu spánku a našeho ranního probouzení, ale i zdraví celého organismu jako celku. Proto výběru polštáře věnujte náležitou pozornost. Při výběru se soustřeďte na jeho rozměry, náplň a kvalitu.

Malý, vysoký polštář může být příčinou nejen vaší nespavosti, ale také migrény či bolesti krční páteře. Správný výběr polštáře dokáže s vaším spánkem udělat hotový zázrak. Velikost polštáře může být standardní - 70x70 cm nebo 50x70 cm, ale jeho výška je pro zdravý kvalitní spánek mimořádně důležitá. Příliš plochý ale i vysoký polštář neumožňuje vytvořit místo pro maximální relaxaci svalů a kvalitativní odpočinek. Ráno se pak budíte unavený, z bolestí v oblasti krční páteře či bolestí hlavy. Pro ženy odborníci doporučují polštář vysoký 14 cm a pro muže 17 cm vysoký polštář pod hlavu během spánku.

Podobně jako při výběru matrace i při výběru polštáře je důležitý materiál, ze kterého je vyroben a jeho tvrdost. Lékaři nedoporučují měkké polštáře. Během spánku tělo regeneruje, cirkulace se zpomaluje. Když patříte k alergikům, určitě se vyhněte výplni z peří a sáhněte raději po polštáři ze syntetických materiálů.

Nevíte si ze široké nabídky vybrat pro vás ten správný polštář? Velké popularitě se těší anatomické polštáře. Jejich tvar se dokonale přizpůsobuje anatomii lidského těla, čímž se zbavíte ráno nepříjemné bolesti hlavy či krční páteře, minimalizují problémy spojené se stresem a odstraňují nespavost.

2. Matrace

Který matrace je lepší? Lékaři z oboru ortopedie doporučují kupovat matraci v závislosti na zdravotním stavu, hmotnosti a věku. Ale toto je pouze jedno z obecných doporučení. Při výběru matrace nezanedbávejte ani vaše osobní preference. Někdo má rád pružinové matrace a někdo má rád matrace z latexu. Někdo se dobře vyspí na měkkém matraci, jiný upřednostní tvrdý matraci.

U starších pacientů, lékaři nedoporučují spát na matraci s vysokým stupněm tvrdosti, protože by to mohlo u nich způsobit problémy se zády a krevním oběhem. Při problémech s bederní páteří odborníci doporučují měkká matrace, protože poskytují dobrou podporu zádům. Matrace střední tvrdosti jsou ideální pro lidi s problémy v oblasti hrudní páteře. Tvrdý matrace oceníte, pokud trpíte bolestmi v horní části zad a osteochondrózou, a stejně všichni, kteří chcete zlepšit své držení těla.

Velikost a tloušťku matrace vybírejte podle parametrů vaší postele. Na výběr máte i různé druhy materiálů, ze kterých jsou matrace vyrobeny. Matrace vyrobené z přírodních materiálů (kokos, pohanka) jsou šetrné k životnímu prostředí a trvanlivé, ale pokud máte sklony k alergiím, dejte přednost matrace ze syntetických materiálů

3. Aromaterapie

Příčinou krátkodobých, epizodicky se vyskytujících poruch spánku bývá často stres, vzrušení a napětí v předvečer důležitých událostí, špatné návyky, konflikty v rodině nebo v práci. V takových případech doporučujeme sáhnout po aromaterapii, která pomáhá zmírnit psychické napětí po náročném dni. Aromatizované těkavé aromatické látky v rostlinách, zejména v jejich různých částech, v kořenech, listech, květech a plodech, akumulují energii přírody a pozitivně ovlivňují lidské zdraví.

Studie ukazují, že ideálním doplňkem aromaterapie je levandule. Díky její příjemné a přírodní vůni nedráždí a její umístění do ložnice ráno určitě oceníte. K dispozici jsou éterické oleje s pravou levandulí ale také už i polštáře plněné touto rostlinkou.

4. Cvičení

Cvičenípříznivý vliv nejen na váš zdravotní stav, ale i na hodnotu vašeho spánku. Fyzická aktivita během dne vás unaví, vyplaví hormony štěstí a vám se tak bude večer snadněji usínat. Odborníci doporučují cvičit alespoň 3 hodiny před tím, než jdete spát, aby sportování nemělo negativní účinek na kvalitu vašeho spánku. Pokud vsadíte na zdravý pohyb, zlepšíte svůj zdravotní stav a také svůj spánek.

5. Minerály a vitamíny

Léky na spánek by měly být až tou poslední alternativou, po které sáhnete. Váš spánek dokážou zlepšit vitamíny a minerály. Vaše problémy se spánkem může vyřešit hořčík a vápník, které zakoupíte v každé lékárně za nízkou cenu.

Pokud se poruchy spánku stanou systematickými, pravidelnými a vy jste již vyčerpali všechny dostupné možnosti, navštivte lékaře.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze