Kategorie
 
 
 
 
 

10 tipů pro zdravý záda

I vy jste již na vlastní kůži pocítili, co je to bolavá záda? I když neexistuje univerzální recept na to, jak si udržet zdravý záda, resp. jak bojovat proti případným bolestem, existují obecně platné rady, jejichž dodržováním můžeme předejít vážným komplikacím.

I vy jste již na vlastní kůži pocítili, co je to bolavá záda? Tak patříte mezi 80% těch, kteří se s bolestmi zad během svého života setkají. Někdy nám bolesti "pouze" znepříjemní život, jindy nás mohou zcela vyřadit z každodenních činností.

Nejjednodušším způsobem, po kterém často sáhneme při bolestech páteře, jsou tabletky proti bolesti. Bolest sice odezní, nevyřeší se však její příčina. Pokud nevěnujeme pozornost dlouhodobějším bolestem v páteři, můžeme si stav výrazně zkomplikovat. Naopak, čím rychleji se odhalí příčiny bolesti, tím účinnější může být léčba.

Zdraví zad ovlivňuje několik faktů

Mimo jiné je to například i způsob, jak chodíme, jak sedíme, jaké máme zaměstnání, stravovací návyky a z nich vyplývající případnou nadváhu, jakým pohybovým aktivitám se věnujeme nebo do jaké míry nás zatěžuje stres. Příčinou může být i špatně prováděn pohyb či nesprávné držení těla. Bolest zad může mít nejrůznější příčiny.

Základem prevence je podle odborníků dostatečný pohyb, správné držení těla při provádění každodenních úkonů, přiměřená hmotnost, kvalitní matrace a alespoň jednou za rok preventivní pobyt v lázních.

10 zaručených tipů pro zdravý záda

I když neexistuje univerzální recept na to, jak si udržet zdravý záda, resp. jak bojovat proti případným bolestem, existují obecně platné rady, jejichž dodržováním můžeme předejít vážným komplikacím.

Odbourejte stres

Pro zdravý záda je důležitá pohoda a relax, protože významně přispívají k uvolnění svalstva kolem páteře, čímž zmírňují napětí páteře. Takže bychom si měli dopřát příjemné věci, jako koupel, relax při masáži, baňkování, teplé obklady, spánek, procházky se psem, procházky v přírodě, plavání, rekreační chůzi či běh, nebo "obyčejné" čtení dobré a zajímavé knížky. Jednoduše vše, při čem se cítíme uvolněně a co přispívá k naší vnitřní pohodě.

Sportujte

Sedavý způsob zaměstnání se projevuje ve zvýšené míře na stavu páteře. Dbejme v první řadě na dostatek pohybu. Vyhneme se tím ochablý i zkrácenému svalstvu, které má za následek známé bolesti zad v okolí ramen a mezi lopatkami. Vhodné je posilování, cvičení pilates, chůze a turistika, zejména však plavání.

Správné seďte

Zkusme si uvědomit, jak sedíme. Správně by měla být páteř během sezení vzpřímená, kyčle, kolena a kotníky by měly svírat 90 stupňový úhel a chodidla mají být celou plochou na zemi. Neměli bychom sedět příliš dlouho. Důležité je pravidelně se protáhnout, předklonit, projít či proběhnout po schodech. A ještě jeden tip: Lékaři doporučují střídat dynamický sed se správným statickým. To umožňují speciální dynamická podložka, ergonomická židle nebo Gymnastický míč, které nás nutí sedět vzpřímeně s dvakrát esovitě prohnutou páteří. Vyzkoušet můžete i bederní polštář.

Správné spěte

Každý z nás jistě zná pocit nataženého krku či bolesti krční páteře po probuzení. Spát bychom měli na rovném pevném matraci zkroucení do klubíčka s poduškou vklíněný mezi kolena. Pozornost bychom měli také věnovat správnému výběru matrace. Dobrý matrace je takový, který zachovává přirozený tvar páteře a je pohodlný. Příliš tvrdá matrace nepodporuje přirozené zakřivení páteře, ale ji deformuje. Totéž platí o příliš měkkých a proležení matracích. Není také dobré spát na příliš vysoké polštáři či v poloze na břiše s hlavou otočenou do strany. Zatěžuje se tak krční páteř. Udržet správnou polohu páteře pomáhají tzv. anatomické polštáře. Hned po probuzení v posteli je dobré protáhnout si celé tělo a trochu se rozhýbat.

Správné stůjte

Neustále kontrolujte, jak stojíte. Záď má být při správném postoji podsazený, lopatky stažené, ramena dolů. Zkuste dát obě ruce nahoru, jakoby vás někdo zavěsil na kruhy v tělocvičně. Takto natažení byste měli být stále nebo co nejčastěji. Když stojíte, tak si jednu nohu podepřete nízkou stoličkou, což znemožní držet tělo v předklonu. Špatná poloha při vzpřímeném stoji je taková, že stojíme oběma nohama na zemi a hlavu máme mírně překlopené - hřbet je prohnutý a velmi zatěžován. Snažte se držet vzpřímeně.

Hlídejte si hmotnost

Nadváha je doprovázena oslabením břišních svalů, což vede k přetížení páteře. Pokud ji zatížíme kilogramy navíc, ohlásí se problémy. Uvědomte si, že například těhotné ženy nebolí záda jen tak pro nic za nic.

Ohýbejte se s rozumem

Při zvedání těžkých věcí si vždy vzpomeňte na "metodu kleknutí s rovnými zády" nebo jako vzpěrači zdvihají činky nadhozem a tento styl si osvojte.

Inspirujte se kočkami

Využijte každou chvíli na protažení páteře. Ideální čas je po sprchování či koupání, když jsou svaly uvolněné teplem. Cvik "kočičí hřbet" je vynikající na protažení páteře.

Dopřejte si masáže

Pokud již trpíte bolestmi páteře, mohou vám pomoci masáže. Podobně jako cvičení, i účinek masáže se projeví až po jejím pravidelném opakování. Masáž si můžete nyní dopřát i v pohodlí domova pomocí masážních pomůcek či relaxačního křesla s masážní funkcí.

Při opakujících se bolestech zad bychom se v každém případě měli poradit s odborníkem, který po zkontrolování zdravotního stavu zad doporučí individuální program léčby a prevence bolesti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze